Politiek

VVD, CDA, D66 en GroenLinks bij elkaar voor verkenning nieuw kabinet

23-03-2017 10:20

Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) praten donderdag met verkenner Edith Schippers over de vorming van een kabinet. Als het gesprek goed gaat kunnen waarschijnlijk de onderhandelingen beginnen.

Mogelijkheden onderzoeken

De politieke leiders wilden weinig kwijt toen ze naar binnen gingen. “Je kan niet uitkiezen wie je coalitiepartners zijn in deze tijd, dus het gaat mij om de inhoud”, zei Buma. “We gaan eerst maar eens een goed gesprek hebben”, aldus Klaver.

Alle partijen lijken een serieuze poging te willen doen om de mogelijkheid van deze coalitie te onderzoeken. Het is D66 die zich sterk maakt voor deelname van de partij van Klaver aan een dergelijk kabinet. “Ik wil heel graag met GroenLinks”, zei Alexander Pechtold eerder.

Immigratie, klimaat en inkomensnivellering

De verschillen tussen VVD en CDA met GroenLinks zijn groot, vooral wat betreft immigratie, klimaat en inkomensnivellering. Als het met GroenLinks niet lukt, kunnen deze drie partijen het ook nog proberen met de ChristenUnie eens te worden over een coalitie.

Schippers sprak eerder op de ochtend nog met Ankie Broekers-Knol, de voorzitter van de Eerste Kamer. Zij adviseerde dat het voor de stabiliteit van het kabinet handig is om een meerderheid te hebben in de Senaat, maar dat het niet per se nodig is zoals de afgelopen vier jaar heeft laten zien.

(ANP)