Politiek

Portugal: ‘Racist, xenofoob en seksist’ Jeroen Dijsselbloem moet opstappen

22-03-2017 14:35

Met update – Jeroen Dijsselbloem moet als eurogroepvoorzitter opstappen. Dat eist de premier van Portugal, Antonio Costa, woensdag. Hij zegt dat de (demissionair) minister van Financiën een ‘racist, xenofoob en seksist’ is.

De woede van Costa richt zich op een opmerking van Dijsselbloem dit weekend die ook in andere landen in Zuid-Europa in het verkeerde keelgat is geschoten. Dijsselbloem zegt in een interview in de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat ‘ik niet al mijn geld aan drank en vrouwen (‘Schnaps und Frauen’) kan uitgeven om daarna om hulp te vragen’.

Toen hij daarover dinsdag in het Europees Parlement door Spaanse politici en de Italiaanse leider van de sociaaldemocratische fractie werd aangevallen, weigerde hij zijn woorden in te trekken. Begrotingsverplichtingen gelden voor alle eurolanden, betoogde hij. “Zijn woorden worden verkeerd geïnterpreteer”, aldus zijn woordvoerder woensdag. “Zijn boodschap geldt voor de hele eurozone: solidariteit komt met verplichtingen. Dat geldt voor het persoonlijk, nationaal en internationaal niveau.”

Volgens de Portugese premier ‘wordt Europa als gezamenlijk project pas geloofwaardig zodra meneer Dijsselbloem stopt als eurogroepbaas en zijn excuses aanbiedt aan alle landen en burgers die diep beledigd zijn door zijn woorden’. Op zijn Facebookpagina steunt de Italiaanse oud-premier Matteo Renzi, evenals Costa sociaaldemocraat, de opvatting dat Dijsselbloem ‘zo snel mogelijk moet gaan’.

De rel komt op een moment dat Dijsselbloems toekomst als eurogroepvoorzitter vragen oproept. De termijn van de PvdA’ er loopt pas in januari af. Zolang hij demissionair is kan hij aanblijven. Wat er moet gebeuren als er een nieuwe minister is voor zijn termijn eindigt, ‘laat ik aan de eurogroep over’ om te beslissen, zei Dijsselbloem maandag in Brussel.

Steun uit Zuid-Europa brokkelt nu echter af. Bovendien is de Spanjaard Louis de Guindos een van zijn rivalen. Die aast al op de baan sinds 2015, maar toen verkoos de eurogroep Dijsselbloem.

Update 15.06 – PvdA-fractie: Jeroen Dijsselbloem is geen racist, xenofoob en seksist

De PvdA-fractie verwerpt de felle Zuid-Europese kritiek op demissionair minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën als voorzitter van de eurogroep. Hij kan gewoon op zijn post blijven, aldus Tweede-Kamerlid Henk Nijboer woensdag.

Volgens hem worden er door Zuid-Europese landen ‘wel heel grote woorden’ gebruikt.

ANP