TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Theresa May zegt eind deze maand lidmaatschap EU op

Negen maanden na referendum

Tags:

De Britse premier Theresa May zegt 29 maart namens haar land officieel het EU-lidmaatschap op. Dat is ruim negen maanden nadat de Britse bevolking ervoor had gekozen de Europese Unie te verlaten. Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon beschrijft de spelregels van een uittreding.

Met de formele inkennisstelling zal ook het onderhandelingsproces over de scheidingsvoorwaarden beginnen. De Europese Raad stelt richtlijnen op, waarna de Europese Commissie een voorstel doet om de onderhandelingen te openen. Die mogen maximaal twee jaar duren, waarna de uittreding een feit is, ongeacht of er een akkoord is. Deze termijn kan in theorie worden verlengd, mits de 27 andere lidstaten daar unaniem mee instemmen.

Naast de uittredingsvoorwaarden vormen de toekomstige (handels)betrekkingen van het Verenigd Koninkrijk met de EU een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen. Het akkoord dat wordt gesloten moet goedkeuring krijgen van een ruime meerderheid van de 27 lidstaten en van het Europees Parlement. Als de Britten in een later stadium opnieuw EU-lid willen worden, moeten ze het volledige toetredingspad bewandelen.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.