TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Formatiewatch – Pechtold wil dat GroenLinks VVD, CDA, D66-kabinet aanvult

CDA voelt niets voor christelijk-progressieve coalitie van GroenLinks

D66 vindt dat er eerst geprobeerd moet worden een kabinet samen te stellen van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. “De grootste partij en de grootste winnaars van de verkiezingen”, zei Alexander Pechtold (D66) na overleg maandag met verkenner Edith Schippers. Met deze gekozen coalitie wordt het ‘progressieve midden aan beide kanten ondersteund’, meent Pechtold. Belangrijke thema’s waar de nieuwe coalitieregering zich over moet buigen zijn klimaat, een humaan vluchtelingenbeleid, vernieuwingen op sociaal-economisch gebied (bijvoorbeeld ontslagregeling) en investeringen in onderwijs, aldus Pechtold.

CDA-voorman Sybrand Buma heeft verkenner Edith Schippers maandag voorgesteld een informateur van VVD-huize aan te wijzen. Hij vindt ook dat er ‘absoluut’ een kabinet moet komen dat een meerderheid heeft in beide Kamers van het parlement. Een progressief-christelijk kabinet zoals GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft voorgesteld, ziet Buma niet zitten. ‘Buitengewoon onlogisch’, noemde hij die combinatie. Hij vindt dat de VVD als grootste partij na de verkiezingen in een nieuw kabinet moet komen.

De grote opgaven van nu gaan over onder meer de eerlijke arbeidsmarkt, immigratie en integratie en normen en waarden, aldus de CDA-leider. “Al die vraagstukken liggen op tafel. Een kabinet dat straks aantreedt zal antwoorden moeten geven op die zorgen van mensen” Het volgende kabinet zal minstens vier partijen tellen omdat het CDA een meerderheidskabinet wil. “Het is aan de verkenner om te kijken om welke vier partijen het gaat.”

VVD-leider Mark Rutte heeft steeds aangegeven CDA en D66 als natuurlijke partners te zien voor een nieuw kabinet. Die combinatie zou dan aangevuld kunnen worden met GroenLinks of ChristenUnie. De VVD vindt dat CDA en D66 zitting moeten krijgen in een nieuw kabinet ‘gezien de verkiezingsuitslag’. Dat zei VVD-voorman Mark Rutte maandagmorgen nadat hij een gesprek had gehad met de verkenner Edith Schippers.

Hij hoopt verder dat er een ‘stabiel meerderheidskabinet komt met draagvlak in beide Kamers’. Het demissionaire kabinet van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer waardoor er steeds naar de oppositie moest worden gekeken om maatregelen door de Senaat te loodsen. Een combinatie van VVD, CDA en D66 heeft nog geen meerderheid. Daarom zal er een vierde partij nodig zijn. GroenLinks en ChristenUnie worden in dat verband vaak genoemd. Rutte herhaalde maandag dat hij de PVV uitsluit als coalitiepartner.

Het is volgens de VVD’er belangrijk om te weten hoe de SP, GroenLinks, ChristenUnie en PvdA ‘in de wedstrijd zitten’. Zij kunnen het ‘motorblok’ VVD-CDA-D66 een meerderheid geven in beide Kamers. SP heeft de VVD uitgesloten en de PvdA wil na de desastreuze verkiezingsnederlaag niet meer regeren. Rutte hield de kaarten verder tegen de borst. ‘Vanuit VVD-perspectief hebben ze allemaal voor- en nadelen”

Hij zei belangrijk te vinden dat een volgend kabinet werkt aan lastenverlichting voor de middenklasse in combinatie met een belastingherziening. Verder moet die coalitie werk maken van onder meer de energietransitie en investeren in ouderen- en verpleegzorg.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.