En dat waren de verkiezingen: VVD de grootste, partijen nu naar ‘koningin’ Khadija Arib

16-03-2017 02:30

De VVD is de grootste gebleken, CDA en D66 hebben ook mooie scores. Grote verwachtingen vielen echter tegen. Premier Jesse Klaver (aldus GroenLinks) zit er overduidelijk niet in. Prime-minister Gurt Wailders (angstbeeld dat vooral de buitenlandse pers schetste) ook niet. De lijsttrekkers vervoegen zich donderdagmiddag bij Kamervoorzitter Khadija Arib (Reminder: het staatshoofd is al enige tijd van de (in)formatie uitgesloten) en zullen haar voorleggen welke kant ze op willen met het vormen van een kabinet. Wellicht volgen dan nog wat verklaringen maar daarna gaan de luiken voorlopig dicht. Jawel, achterkamertjes.

Een VVD, CDA en D66-combinatie ligt in de rede maar er zal een partij bij moeten. Het is jammer voor de socialisten dat de SP de VVD heeft uitgesloten want anders was een ‘Amsterdams model’ mogelijk geweest: SP’ers met gedeelde liberale regeringsverantwoordelijkheid. Dik in de tachtig zetels op dit moment. Het worden hoe dan ook vier partijen. En van één partij weten we zeker dat die niet meedoet: de PVV. Wegens uitgesloten door alles en iedereen.

GroenLinks ligt ook niet in de rede vanwege een aktivisties verleden, dat kan zelfs Mark Rutte niet aan zijn achterban verkopen. Rara waarom.

Rutte zou desondanks nog een cynisch spelletje kunnen spelen door winnaar Klaver (of één van de zijnen, GroenLinks zal niet schromen Femke Halsema naar voren te schuiven, haar ietwat ‘vrolijke’ optreden vannacht voor de NOS-camera weegt niet op tegen haar reputatie) formeel aan te raden als onderhandelaar. Maar het is hoe dan ook overduidelijk dat links heeft verloren van een nakende centrum-rechtse combinatie.

Maar het wordt vooral afwachten. Het formatiespel is begonnen: de kiezer heeft zijn stem vergeven, de politici zijn nu aan zet.

Mark Rutte zal hoe dan ook uiteindelijk de grootmeester blijken te zijn.

Teruglezen

Nederland naar de stembus: Uitslagenavond