Politiek

Peilingwatch – Ipsos: VVD leidt met 29 zetels, CDA groter dan PVV

14-03-2017 18:26

De VVD van premier Mark Rutte staat de dag voor de verkiezingen nog voor op de andere partijen in de Ipsos Politieke Barometer. De liberalen staan op 29 zetels, terwijl de PVV van Geert Wilders moet inleveren ten opzichte van vorige week.

De PVV komt deze week uit op 20 zetels en lijkt daarmee het CDA voor zich te moeten dulden. De partij van Sybrand Buma staat in de peiling op 23 zetels. “Ook al ligt het verschil officieel binnen de marges, de christendemocraten lijken net iets voor te liggen op de PVV”, concludeert het onderzoeksbureau.

Veel kiezers lijken nog geen definitieve keuze te hebben gemaakt. 51 procent van de mensen die verwachten te gaan stemmen, lijken al zeker te zijn van hun keus. Nog eens 39 procent van die groep heeft wel een voorkeur, maar zegt dat andere partijen ook nog kans maken. 8 procent verwacht te gaan stemmen, maar weet nog niet echt op welke partij.

Volgens Ipsos kunnen het slotdebat van dinsdagavond en berichtgeving over de laatste campagneactiviteiten van politici ook nog invloed hebben op het stemgedrag van kiezers. De peiling is volgens de onderzoekers nadrukkelijk geen voorspelling van de verkiezingsuitslag, maar geeft wel inzicht in de huidige voorkeur van kiezers.