Binnenland

EU maant Turkije ‘buitensporige verklaringen’ achterwege te laten, NAVO wil de-escalatie

13-03-2017 13:14

De EU heeft Turkije opgeroepen ‘buitensporige verklaringen’ aan het adres van Nederland achterwege te laten, meldt ANP. Turkse president Erdogan hekelde het Nederlandse politie-optreden rond het bezoek van minister Kaya en de daar op volgende rellen door NederTurken en noemde Nederland ‘nazi-overblijfselen en fascisten.’

Update 13.33 -Angela Merkel staat vierkant achter Nederland

Bondskanselier Angela Merkel heeft zich vierkant achter Nederland opgesteld in de ruzie met Turkije. Nederland heeft haar ‘volledige steun en solidariteit’, zei zij maandag in München.

Merkel hekelde in het bijzonder de uitlatingen van de Turkse president Erdogan, die leden van de Nederlandse regering voor ‘nazi-overblijfselen’ heeft uitgemaakt. Vergelijkingen met de nazi’s zijn ‘volkomen misplaatst’, benadrukte de bondskanselier.

Volgens de vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans is “de vergelijking met nazi-praktijken door de Turkse president onaanvaardbaar.” Timmermans vindt dat de retoriek van Erdogan de afgelopen dagen te ver is doorgeschoten. De EU hulde zich tot op dit moment in stilzwijgen over de kwestie.

Ook de NAVO spreekt zich uit: “Robuuste discussies zijn het hart van de democratie maar ook respect. Ik roep alle NAVO-bondgenoten op respect voor elkaar te tonen en de situatie te de-escaleren.” Dit zei NAVO-chef Jens Stoltenberg maandag in Brussel over de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

“We moeten er alles aan doen om ons te richten op wat ons verenigt, niet wat ons af en toe verdeelt”, aldus de Noorse secretaris-generaal. Hij liet doorschemeren dat er geen sprake is van terugtrekking van de NAVO in Turkije. “De aanwezigheid van de NAVO in Turkije is goed voor Turkije en de rest van Europa. Het is in ons gezamenlijke belang.”

(ANP/TPO)