Achtergrond

Peilingwatch – Strategische stem GroenLinks-achterban naar Pechtold – ‘Premierschap voor Klaver te hoog gegrepen’

11-03-2017 17:42

VVD, CDA en D66 maken de meeste kans om strategische kiezers naar zich toe te trekken bij de verkiezingen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 31.000 mensen. Eén op de vijf ondervraagden (19 procent) zegt zeker of waarschijnlijk strategisch te gaan stemmen. Strategische kiezers kiezen voor een partij die misschien niet hun grootste voorkeur heeft. Dit doen ze om te voorkomen dat een bepaalde partij de grootste wordt, of om een gewenste coalitie mogelijk te maken.

De kiezers die strategisch stemmen op de VVD komen vooral van D66 en het CDA. Hun belangrijkste doel is om te voorkomen dat de PVV de grootste partij wordt. Het CDA kan strategische kiezers aantrekken van de VVD. Dit zijn mensen die teleurgesteld zijn in het kabinetsbeleid van de VVD maar wel een rechtse koers willen. Ook kunnen er strategische kiezers van de PVV komen omdat de kans op mee regeren bij het CDA veel groter is dan bij de PVV.

D66 krijgt zijn strategische stemmen vooral van de aanhang van GroenLinks. Zij willen in de eerste plaats een linkse coalitie, maar denken dat het premierschap voor Jesse Klaver te hoog gegrepen is. Onder leiding van Pechtold achten ze zo’n links kabinet wel mogelijk. Deze kiezers denken eigenlijk dubbel strategisch want als er toch een rechts kabinet zou komen dan hopen ze dat D66 daarin een groen en links geluid laat horen.

Lees ook

EenVandaag – VVD, CDA, D66 profiteren meest van strategische kiezer