Politiek Buitenland

Onderhandelingen toetreding Turkije EU volledig stilgevallen

11-03-2017 15:52

De onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU zijn “de facto tot stilstand gekomen”. De EU steekt nu alleen nog geld in programma’s die specifiek zijn gericht op de ontwikkeling van de democratie en maatschappij, onderwijs en wetenschap, zei EU-commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) zaterdag tegen het Duitse persbureau dpa.

Van de 4,45 miljard euro die de EU voor Turkije beschikbaar heeft voor de periode 2014 – 2020 is nog maar 167,3 miljoen uitbetaald, aldus Hahn. Alle landen waarmee wordt onderhandeld over toetreding krijgen steun om zich aan te passen aan de EU-eisen. De Turken boeken nauwelijks vooruitgang.

Het geld kan alleen worden bevroren als de onderhandelingen officieel worden gestaakt, maar de EU wil de deur niet helemaal dichtslaan. “We hebben besloten ons te heroriënteren en het geld voornamelijk nog te besteden aan het oplossen van constitutionele tekortkomingen”, zegt Hahn.

Sinds de mislukte staatsgreep in 2016 maakt de EU zich grote zorgen over de koers die president Recep Tayyip Erdoğan vaart.

Anp