‘Arnon Grunberg doet precies waar hij Wilders van beschuldigt, hij praat mensen angst aan’

10-03-2017 16:19

Donderdag kwam het dwingende stemadvies van Arnon Grunberg bij mij, via TPO, binnen; ik kan maar beter niet op de Partij voor de Dieren stemmen, want dan stem ik PVV. Nu was ik toch al niet van plan op de partij van mevrouw Thiemen te stemmen, niet omdat Grunberg mij overtuigde, maar omdat ik de standpunten van een andere partij beter vindt.

Wel heb ik voor de zekerheid mijn stemkaart gelijk even erbij gepakt, men moet het zekere voor het onzekere nemen, en daar stond alleen mijn eigen naam op. Niet die van het Nationale Geweten. Ik mag ook al heel lang helemaal zelluf stemmen, kan zonder noemenswaardige problemen zelfstandig op het stembureau geraken en heb inmiddels ruime ervaring met rode kleurpotloden. Soms maak ik wel even het puntje nat (ik kan het iedereen aanbevelen), zonder mij zorgen te maken over eventuele overdraagbare aandoeningen. U ziet; ik ben een gevaar voor de maatschappij, ik moet eigenlijk tegen mijzelf in bescherming worden genomen, het liefst door een man met de grote intellectuele gave van het kaliber Grunberg. Pak aan! Zomaar het puntje van het potlood nat maken! Dat pocht zelfstandig te kunnen denken, maar zo zie je maar weer, hup, terug naar de kleuterschool en braaf doen wat er gezegd wordt.

Xenofobe boze blanke man

Het is natuurlijk van de zotte dat Grunberg meent dat hij anderen van stemadvies moet voorzien. Mensen bang maken, lelijke horizonnen schetsen om de angst levensgroot te illustreren, omdat zij wel eens iets zouden kunnen gaan doen met hun eigen stem dat Arnon Grunberg niet aanstaat. Vaak wordt de PVV-stemmer afgeschilderd als een xenofobe, boze, blanke man. Die vermeende bangigheid wordt met enig dedain regelmatig aan diverse talkshowtafels besproken: ‘Zo jammer dat bange mensen zich laten misleiden door een gewiekste rattenvanger als Wilders’, luidt de boodschap al jaren.

Grunberg en consorten doen precies dat waar zij Wilders van beschuldigen, zij praten mensen angst aan. De PVV’er zou een boze, blanke man zijn, terwijl een aanzienlijk deel van de aanhang zich bevindt onder mensen van Surinaamse en Antilliaanse afkomst of Hindoestanen. De linkse haat naar christenen, de ontkenning van en het gemak waarmee niet een van deze ‘deskundigen’ of talkshowhosts over de gruwelijke genocide op christenen in het Midden-Oosten spreekt, maakt juist dat een deel van de christelijke stemgerechtigden op Wilders zal gaan stemmen.

Genocide op christenen

Wilders als rattenvanger afschilderen betekent dat je zijn kiezers ziet als onmondige, beïnvloedbare mensen die in de val worden gelokt door een man met snode plannen. Ter illustratie daarvan wordt  dan het inmiddels beruchte A4’tje met de standpunten van de PVV erbij gehaald: ‘Zie je wel, hij heeft niet eens een echt partijprogramma, zijn kiezers –och arme drommels – gaan er met boter en suiker in. Wij moeten maar snel een beetje over zijn onderbuikje aaien, anders gaat het helemaal mis hier ten lande!’
Het is precies deze arrogante houding van het tegenkamp die Wilders al jaren geen windeieren legt. Aan tafel bij Mathijs, Jinek, Pauw of Humberto bespreekt men met enige regelmaat de vermeende xenofobie, boosheid en angst, maar niemand neemt deze gevoelens daadwerkelijk serieus of vraagt zich af of deze wellicht deels terecht is.

Het feit dat het journaille zelf al wat onwelgevallig is niet meldt Wilders pas echt in de kaart speelt wordt uiteraard niet besproken tijdens dergelijke debatten. Dat mag ook niet want zodra je dat erkent moet je het daadwerkelijk hebben over wát er dan wordt verzwegen en dáár zit ‘m de pijn. Ter illustratie: tijdens de Amerikaanse verkiezingen was het Clinton die benoemde dat er momenteel sprake is van genocide op christenen in het Midden Oosten. De benaming ‘genocide’ is van belang omdat christelijke vluchtelingen dan wegens geloofsvervolging asiel zouden kunnen aanvragen. Niet of nauwelijks besproken, ach soit, genocide is ook zo’n klein verwaarloosbaar itempje, en vervolgde christenen daar scoort natuurlijk geen enkele praattafelprins- of prinses punten  mee.

Angst zaaien en dehumaniseren

Nee, liever maar weer eens een zotte uitspraak van The Donald geanalyseerd. Door aanslagen op de Filipijnen, Thailand en andere verre oorden te onderbelichten kun je blijven volhouden dat deze aanslagen het directe gevolg zijn van de Westerse buitenlandpolitiek of het buitensluiten van mensen met een migrantenachtergrond. Hoe hard ISIS zelf ook roept dat zij aanslagen plegen simpelweg omdat ze ongelovigen een kopje kleiner willen maken, de gemiddelde Nederlandse BN’er weet het beter: wij zijn schuldig, allemaal.

Door te doen waar men politici als Trump en Wilders van beschuldigt, het buitensluiten van andersdenkenden, angst zaaien, dehumaniseren, kunnen zij laten zien dat zij het zelf zoveel beter weten. Dat laatste is uiteraard van belang omdat je daarmee showt dat jij zelf wél kunt omgaan met de nieuwe, enge en veranderende wereld en daarom wel een hele capabele, sterke man (M/V) moet zijn. Hier is het deze mensen dan ook om te doen. Nu de alpha male niet meer met de spierballen mag rollen en op zijn behaarde borst mag slaan, moet hij andere attributen uit de kast halen om zijn kracht en superioriteit te showen.

Denkt u daar maar aan de volgende keer dat u Mathijs, Grunberg of Pauw ziet. Diep van binnen voelen zij zich allemaal King Kong.