Politiek

Economisme – GroenLinks-kandidaat Maya van der Steenhoven stapt op vanwege belastingparadijs constructie

10-03-2017 18:26

Kandidaat-Kamerlid Maya van der Steenhoven trekt zich terug van de GroenLinks-lijst. Van der Steenhoven komt voor in de zogenoemde Panama Papers, melden Trouw en het Financieele Dagblad vrijdag. Ze is mededirecteur van een bedrijf van haar vader dat op de Seychellen, een bekend belastingparadijs, is gevestigd.

Van der Steenhoven stond op de 24e plaats van de kandidatenlijst. Dat lijkt volgens opiniepeilers vooralsnog geen verkiesbare plaats. Maar als GroenLinks deelneemt aan een nieuw kabinet en hogergeplaatste kandidaten in de regering zouden belanden, zou ze misschien toch aanspraak kunnen maken op een Kamerzetel.

De energiespecialiste had GroenLinks niet ingelicht over haar directeurschap. Had ze dat wel gedaan, dan was ze niet op de lijst terechtgekomen, aldus de partij.

Van der Steenhoven meende naar eigen zeggen dat haar vader twee jaar geleden een eind had gemaakt aan de gewraakte bestuursfunctie. Ze zegt nooit profijt te hebben getrokken van het bedrijf. Omdat ze GroenLinks niet volledig heeft ingelicht, treedt ze toch terug. Ze wil de partij geen schade berokkenen.

De kieslijst kan niet meer worden aangepast, maar Van der Steenhoven geeft haar eventuele aanspraken op een Kamerzetel op.

Lees ook

Trouw – Kandidaat-Kamerlid GroenLinks duikt op in Panama Papers