Politiek

Geert Wilders (PVV) wil Tweede Kamer terug van reces vanwege bezoek Turkse minister aan Hengelo

09-03-2017 16:54

PVV-leider Geert Wilders wil zo snel mogelijk een debat over het bezoek dat een Turkse minister vrijdag wil brengen aan Hengelo. Hij roept de Tweede Kamer donderdag op terug te komen van het verkiezingsreces ‘met het doel dit bezoek en eventuele andere bezoeken van Turkse bewindspersonen te verhinderen’.

Wilders noemt het bezoek ‘onaanvaardbaar’. De Turkse regering wil in Nederland campagne voeren voor een referendum in april dat de president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven. Turkije wil de Turkse gemeenschap in Nederland aansporen voor een sterkere positie van Erdogan te stemmen.

Eerder werd al bekend dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zaterdag in Rotterdam campagne wil voeren. De Nederlandse regering is tegen dergelijke Turkse manifestaties in ons land.

De Turkse minister van Familiezaken wil vrijdag een campagnetoespraak houden in Hengelo. De NOS meldt dat op basis van de woordvoerder van minister Fatma Betül Sayan Kaya. De bijeenkomst is georganiseerd door een lobby-organisatie van de Turkse regerende partij AKP.

Update 18.24 – Geen steun voor spoeddebat

Regeringspartijen VVD en PvdA laten weten het voorstel van de PVV niet te steunen. Ook de SP vindt het niet nodig. Deze partij wil wel graag een brief van het kabinet waarin de laatste stand van zaken wordt gegeven.

Lees ook

Zalencentrum Hengelo stelt geen ruimte beschikbaar voor komst Turkse minister