Politiek

Jeugdjournaaldebat: Konijn van Sybrand Buma is dood, Lodewijk Asscher faalt met Torentje-prik

07-03-2017 18:00

Net zoals in 2012 (zie foto boven dit artikel) gaan verschillende lijsttrekkers met elkaar in debat bij het Jeugdjournaal. Die opnamen vonden vandaag plaats, de uitzending is komende zaterdag. De NOS is de beroerdste niet en deelde alvast enkele talking points:

Het konijn van Sybrand Buma is dood

D66-leider Alexander Pechtold complimenteerde Sybrand Buma (CDA), maar dat ging vooral over een konijn. “Politici laten niet vaak iets van zichzelf zien, maar heel lang twitterde Buma over zijn konijn. Nu is zijn konijn dood. We gunnen hem een nieuw konijn.” Pechtold probeerde – volgens de NOS – daar vooral mee te zeggen dat Buma zijn menselijke kant zo liet zien.

Rutte complimenteert Wilders

Zoals de lezer weet is minister-president Mark Rutte wat ambivalent als het over PVV-leider Geert Wilders gaat. Zo voorspelde de VVD-leider in één week tijd een schamele 15 zetels voor Wilders om twee dagen later te stellen dat de PVV weleens de grootste kan worden. Toch had Rutte dinsdag een compliment voor Wilders:

 

“Hij heeft humor, kan ontzettend lachen en maakt veel grappen. We zijn het heel vaak niet met elkaar eens en proberen elkaar dan onderuit te halen. Maar hij kan dan incasseren en ermee omgaan. Daarna krijg ik een sms’je: Nou, je had me wel te pakken.” 

 

Heeft Geert Wilders weleens spijt van zijn uitspraken?

Nou nee. PVV-leider Wilders zegt dat hij nooit echt spijt heeft. “Soms ben je minder hard, soms ben je harder. Ik vind dat politici veel over elkaar mogen zeggen. Het moet geen tirade van scheldwoorden zijn, maar je moet kunnen zeggen wat je voelt.”

Daarom denkt hij ook dat hij een goed voorbeeld voor kinderen is. “Maar dat zeg ik met een lach op mijn gezicht.”

Emile Roemer over het cordon sanitaire

En buitensluiten, doen ze dat wel? Want PVV mag niet meedoen in de regering, wordt opgemerkt. SP-leider Emile Roemer:

 

“Nee, we sluiten niet buiten. Het mooie van politiek is dat je met een aantal partijen in regering zit, maar dat er ook nog partijen in de oppositie nodig zijn. Zodat ze ons in de gaten kunnen houden. Dat vind ik een mooie verdeling.”

 

Lodewijk Asscher faalt met Torentje-prik

Afsluitend moesten de lijsttrekkers een bijzonder spelletje ezeltje-prik spelen: Torentje-prik. Het was de bedoeling dat ze met een blinddoek op een magneet op een bord met het Torentje plakten. Citaat uit het NOS-verslag:

 

“Dat lukte een aantal lijsttrekkers erg goed, maar niet iedereen. PvdA-lijsttrekker Asscher plakte zijn magneet ver buiten het Torentje. Hij zat zelfs buiten het geïmproviseerde dartbord.  De rest leek dat koste wat het kost te willen voorkomen. Sommige lijsttrekkers speelden vals door te voelen waar de andere magneten zaten, waardoor uiteindelijk bijna alle magneten op elkaar geplakt zaten.”

 

Waarvan akte.