Opinie

Academicus: ‘Burgerwacht moet leren op constructieve wijze met jongeren in gesprek te gaan’

03-03-2017 12:09

 

“Volgens Van Eijk kunnen burgers waardevolle input leveren voor de lokale veiligheid  en leefbaarheid. Zij roept niet op tot extra wet- en regelgeving. Echter, wat haar betreft mogen de gemeenten en de politie niet achterover leunen. ‘Een burgerinitiatief betekent niet dat de burgers geen enkele sturing of ondersteuning nodig hebben. Gemeente en politie moeten samen met de burgers de grenzen afbakenen. Burgers mogen en kunnen geen politietaken overnemen. Wel kunnen ze met hun insiderkennis de wijkagenten in de buurt helpen’.

Van Eijk vindt dat de burger omgekeerd ook het recht heeft de gemeente en de politie aan te spreken. ‘Bijvoorbeeld dat de politie snel reageert op meldingen. Of dat de burger recht heeft op training om te leren hoe je op constructieve wijze met jongeren in gesprek gaat zodat de sociale cohesie in de buurt groeit.’

Heldere afspraken maken, alleen dan kun je ontsporingen van burgerwachten voorkomen,  adviseert ze. ‘Die duidelijkheid begint bij de naamgeving. Laat de burgers niet de wacht houden over elkaar, maar laat ze de buurt verkennen. Spreek dan ook van buurtpreventieteams in plaats van burgerwachten.'”

 

Het zit dus zo: omdat de politie steeds minder aanwezig is op straat en de pakkans voor criminelen steeds kleiner wordt, terwijl de strafkans vrijwel nihil is en gespuis vaak snel weer op straat staat zodat de cellen leegblijven, en de burger steeds minder aangifte doet omdat ze de politie en rechtstaat niet meer vertrouwt, nemen steeds meer burgers het recht in eigen hand. Zo groeien de ‘buurtwachten’ en ‘buurtpreventieteams’ inmiddels als kool omdat burgers wel goed zijn maar niet gek.

Van een Leidsche academicus in Trouw mag dat allemaal best mits je burgerwachten ‘buurtpreventieteams’ noemt en de politie hun toch al zo kostbare tijd verspilt aan het geven van trainingen hoe je op efficiënte wijze een ‘verwarde’ Pool ontwapent hoe je groepjes Noord-Afrikaanse jongeren op afstand houdt hoe je Roemeense zakkenrollers herkent hoe je overlastasielzoekers huisarrest geeft om te voorkomen dat je hele stad wordt leeggetrokken hoe je op constructieve wijze met jongeren in gesprek gaat zodat de sociale cohesie in de buurt groeit.

Huiskamervraag: van welk materiaal is de woontoren van deze academicus gemaakt? Wie het raadt maakt kans op een D66-lidmaatschap.

 

Foto: een gespecialiseerde burgerwacht. Als niets anders meer helpt en niemand je kan helpen, bel ze dan.