Achtergrond

EenVandaag onderzoekt: 65 procent vindt dat de Nederlandse identiteit onder druk staat

01-03-2017 14:31

Twee derde van de autochtone Nederlanders (65 procent) vindt dat de Nederlandse identiteit onder druk staat. Als oorzaak hiervoor noemen de deelnemers met name de aanwezigheid van immigranten, de islam en de verminderende tolerantie van autochtone Nederlanders.

Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder leden van het Opiniepanel en het GfK online panel. Het percentage ligt een stuk lager bij Nederlanders met een migratieachtergrond; van hen vindt (36 procent) dat de Nederlandse identiteit onder druk staat.

Slechts iets meer dan de helft van de autochtone Nederlanders gelooft dat de verschillende culturen en religies in Nederland vreedzaam met elkaar kunnen samenleven. Bij de Nederlanders met een migratieachtergrond is dit percentage, met 72 procent, hoger. Toch is er reden voor optimisme.

Zolang iedereen de Nederlandse wetten en regels maar naleeft, vindt het overgrote deel van zowel de autochtone Nederlanders (79 procent), als van de Nederlanders met een migratieachtergrond (86 procent) het niet erg dat er verschillen tussen bevolkingsgroepen in Nederland bestaan.

Lees ook

EenVandaag – ‘Identiteit onder druk’