Politiek

Peilingwatch – Kantar Public: PVV en VVD kruipen verder naar elkaar toe, GroenLinks onderuit

28-02-2017 11:47

In de nieuwste zetelpeiling van Kantar Public blijven de verhoudingen ten opzichte van de vorige meting grotendeels intact. De PVV en VVD kruipen nóg verder naar elkaar toe: de PVV haalt 17,8 procent (omgerekend 28 zetels), de VVD volgt met 17,3 procent (omgerekend 27 zetels).

Achter de PVV en VVD is een kleine breuk te zien in de volgende groep van middelgrote partijen. D66 staat op 19 virtuele zetels, het CDA op 17. Dan valt er een gaatje: GroenLinks staat op 13 virtuele zetels, nagenoeg gelijk aan de SP (13) en PvdA (12). 50PLUS lijkt schade te hebben ondervonden van de consternatie rondom de betaalbaarheid van het verlagen van de AOW-leeftijd en zakt naar 6 zetels. Dit reflecteert zich in een forse daling van het gemiddelde rapportcijfer van Krol: van een 4,6 vorige week naar een 4,0 nu.

Bij de kleinere partijen staat de ChristenUnie op gelijke hoogte met 50PLUS. De Partij voor de Dieren zou nu op 4 zetels zou mogen rekenen en de SGP op 3. DENK staat (nipt) op twee virtuele zetels. Forum voor Democratie balanceert rond de zetelgrens. VNL en de Piratenpartij komen momenteel te kort voor een zetel. Datzelfde geldt voor Nieuwe Wegen, GeenPeil, De Burger Beweging, de Partij voor Niet-Stemmers en de Ondernemerspartij.