Politiek

Dominee: ‘Uitgescholden door aanhangers Thierry Baudet’

23-02-2017 20:38

De Haagse dominee Axel Wicke zegt woensdagavond in zijn eigen kerk te zijn uitgescholden door ‘aanhangers van Thierry Baudet’ van het Forum voor Democratie. Volgens eigen zeggen was de sfeer “agressief en bedreigend” en “zaten er veel jonge mannen met tamelijk kort haar in de zaal. Als Duitser met een politiek verleden associeer ik die direct met types die mij in het verleden al een paar keer in elkaar hebben geslagen”, zo tekent een website van de EO op.

De dominee was samen met aanhangers van diverse politieke partijen in zijn kerk omdat er een debat was georganiseerd met Thierry Baudet, Chris van Dam (CDA) en Marit Maij (PvdA).

Ds. Wicke, die van Duitse afkomst is, zegt te zijn uitgescholden voor ‘gutmensch‘, dat in zijn oren als belediging klinkt “omdat het een begrip is dat door Adolf Eichmann is bedacht”. Ook zou hij zijn geduwd terwijl er “jij als vieze rotmof wordt er toch wel uitgeschopt” werd geroepen.

Wicke: “Marit Maij wilde zeggen: ‘Je zou maar Mohammed heten een stageplek zoeken.’ Die zin kon zij niet afmaken omdat er door heen geschreeuwd werd. Ik vond het een diep misselijkmakende sfeer. Er klonken rechts-radicale en fascistoïde uitlatingen die niet weersproken werden.”

Een medewerker van Forum van Democratie die op de bewuste avond ook in de kerk aanwezig was laat telefonisch weten: “Er is die avond niemand onheus bejegend, er is echt niemand bedreigd. Dat er ‘rechts-radicale en fascistoïde uitlatingen’ zouden zijn gedaan is onzin. Toen Marit Maij haar verhaal hield werd er op een gegeven moment even ‘aaaah’ geroepen door een gedeelte van de zaal, verder werd er alleen vaak geapplaudiseerd. En over ‘die grote reisbus van Forum voor Democratie’: dat is ons vaste Mercedes-busje, daar zaten vier man in. Verder wat zakken chips en dozen vol posters.”

 

De ‘grote reisbus van Forum voor Democratie’ in kwestie: