Politiek

UvA-onderzoek uitgevoerd door ISIS-supporter Aysha Navest niet gebruikt in rechtszaken

22-02-2017 13:55

De uitkomsten van het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) naar vrouwen die zich hebben aangesloten bij terreurbeweging ISIS zijn niet gebruikt in rechtszaken. Ook heeft het geen invloed gehad op Kabinetsbeleid in de strijd tegen terreur. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer. Bij PvdA, CDA en PVV waren zorgen ontstaan nadat bekend werd dat één van de onderzoekers sympathiseert met ISIS en de gewelddadige jihad.

Begin dit jaar ontdekte NRC Handelsblad dat UvA-wetenschapper Aysha Navest onder pseudoniem op webfora lovend schreef over jihadgangers. Tegelijkertijd deed zij onderzoek samen met Annelies Moors (hoogleraar Hedendaagse Moslimsamenlevingen, UvA) en Martijn de Koning (antropoloog, UvA en Radboud Universiteit) naar jihadbruiden.

Blok wil niet zeggen of het Openbaar Ministerie de uitlatingen van Navest op webfora onderzoekt omdat de minister ‘geen mededelingen over individuele (straf)zaken’ doet. Het kabinet wil zich voorlopig niet verder in de kwestie mengen en wacht de uitkomsten van een onderzoek van de UvA naar de gebeurtenissen af.

Lees ook

Aysha Navest onderzocht aan UvA jihadbruiden met Martijn de Koning, blijkt online ISIS-supporter