Politiek

Stellig briefje van Stef Blok aan de Tweede Kamer: Beveiligde personen niet in gevaar geweest

22-02-2017 22:06

Stellig briefje van minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD) aan de Tweede Kamer woensdagavond: volgens hem is er geen aanleiding om aan te nemen dat door de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) beschermde mensen in gevaar zijn geweest. Hij heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven naar aanleiding van het lek bij de politiedienst.

 

“Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de aangehouden medewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen. Dit onderzoek loopt nog. Hierover kunnen daarom geen nadere mededelingen worden gedaan. (-)

Naar aanleiding van de mogelijke schending van het ambtsgeheim door eenmedewerker van de DBB is afgewogen of en welke risico’s hierdoor zijn ontstaan.Er is geen aanleiding om aan te nemen dat te beveiligen personen in gevaar zijn geweest. Zoals gebruikelijk ben ik in het belang van de veiligheid terughoudendten aanzien van verdere inhoudelijke mededelingen. We nemen alle maatregelen die nodig zijn.”

 

De DBB beschermt onder anderen de leden van het Koninklijk Huis, diplomaten en bedreigde politici zoals Geert Wilders. Eerder hadden korpschef Erik Akerboom en premier Mark Rutte al laten weten dat de veiligheid van de PVV-leider niet in het geding is geweest. De politiemedewerker die zou hebben gelekt, zit vast. Hij wordt ervan verdacht vertrouwelijke informatie te hebben gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie.

Lees ook

Marokkaanse agent Faris K. (35) die gevoelige info lekte werkte in team dat Geert Wilders beveiligt