Achtergrond

Als Forum voor Democratie-kandidaat chatten met GroenLinksers, dankzij Waaromkiesjij.nl

22-02-2017 17:16

Je hebt een lekker gefundeerde mening, maar je Facebook-feed staat vol met mensen waar je het allang mee eens bent. Dat komt bijvoorbeeld door algoritmen van Facebook. Die brengen je voornamelijk in contact met media en mensen die hetzelfde denken als jij. Supersaai natuurlijk, want soms wil je gewoon lekker je mening luidkeels verkondigen aan de tegenpartij.

Spannende match

Om die bubbel te doorbreken richtten de jongens van Waaromkiesjij.nl hun platform op. Sem Houben, één van de oprichters, vertelt: “Twee maanden geleden zaten we bij elkaar en deelden de persoonlijke ervaring dat het steeds moeilijker is om discussies over politieke onderwerpen te hebben. Artikelen die je leest bevestigen wat jij al dacht of wat je al vindt. Zelf werd ik daar moe van. Er zijn zoveel meningen, maar die kom je helemaal niet tegen. Iedereen leeft in een eigen politieke bubbel. Ik kom nooit religieuze stemmers tegen, maar ik zou best willen weten, waarom iemand bepaalde overtuigingen heeft.”

“Eén minuut nadat je op de website bent beland word je gekoppeld aan iemand met een andere partijvoorkeur. Een simpel algoritme zoekt naar de meest spannende match. Mensen met een tegengestelde partijvoorkeur vinden elkaar in een chatroulette-achtige omgeving. Vervolgens geven we ze een stelling om over te discussiëren en dan kun je los.”

“Het gaat er dus om de politieke bubbel te breken. Minstens zo belangrijk is het om het debat naar de Nederlander te brengen. Politiek in Nederland is een vrij passief proces. Zelfs de stemwijzer geeft je gewoon een aantal opties voor stellingen. Dan kun je een beetje gokken hoe je ergens over denkt. In de debatten luister je naar mensen in pak die hun mening verkondigen. Maar je denkt niet na over waarom je zelf ergens op een bepaalde wijze overdenkt. Op ons platform word je gedwongen na te denken over je stellingen.”

‘We hebben elkaar niet één keer uitgescholden voor landverrader of racist’

GroenLinkser zonder Zwarte Piet-haat

Karl van Heijster gebruikte het platform en deelt zijn ervaring: “Mijn eerste gesprekspartner was een GroenLinks-stemmer die neutraal stond tegenover Zwarte Piet. Afgaande op mijn Twitterfeed dacht ik dat die groep al lang en breed uitgestorven was. We hebben elkaar niet één keer uitgescholden voor landverrader of racist. De discussies die ik gevoerd heb lopen redelijk gemoedelijk. Het komt ook maar zelden voor dat mensen met echt onzinnige gronden aan komen zetten voor hun standpunt. Maar op elk argument valt wel iets af te dingen. Zo ga je kritisch naar je eigen argumentatie kijken.”

‘Ik had verwacht dat de sfeer veel vijandelijker zou zijn’

Een andere gebruiker is Anouk. Ze is er nog niet over uit wat ze gaat stemmen, maar vulde voor waaromkiesjij.nl als partijkeuze telkens D66 in. Anouk: “Ik sprak met een DENK-stemmer. Persoonlijk ken ik echt niemand die DENK stemt, dus ik vond het interessant te horen waarom deze man zich aangesproken voelde tot deze partij. Hij was achter in de twintig, maar had nooit eerder gestemd. Hij voelde zich niet vertegenwoordigd door de huidige politiek. Hij stemde gewoon op gevoel.”

“Ik ben zelf iemand die echt partijprogramma’s door gaat spitten. Zo leer ik dat je ook op een hele andere manier kan kiezen. Chatten met andere kiezers helpt me actief na te denken over waarom ik bepaalde dingen vind. Het dwingt je om je standpunt te onderbouwen en die chatruimte werkt ook wel verslavend.”

Yernaz Ramautarsing, zelf nummer 9 op de lijst van het Forum voor de Democratie (FvD), probeerde het ook uit. “Ik ben natuurlijk wel een beetje een politiek evangelist, maar ik vind debatteren ook gewoon leuk. Ik heb met een GroenLinkser en een PvdA-stemmer gechat. Die mensen kom ik normaal gesproken niet tegen. Het is leuk dat je op dit platform geen Facebook hebt, maar puur op de chat zelf kan praten. Ik vind wel dat er weinig stellingen zijn om over te discussiëren. Hopelijk wordt het uitgebreid met meer stellingen.”

Live chatten in de Schilderswijk

Chafik vindt het platform een goed idee, maar praat liever in het echt met mensen. Hij ging daarom samen met Radio 1 de Schilderswijk in en praatte daar met een aantal PVV’ers. “Ik had verwacht dat de sfeer veel vijandelijker zou zijn. Helemaal tegen mij omdat ik een Marokkaanse achtergrond heb, maar die mensen waren superlief, warm en hartelijk. Je komt er dan achter dat we over het algemeen allemaal hetzelfde willen: een goed leven met je familie en vrienden. Maar we delen ook dezelfde angsten: ook ik schrik van extremistische religieuze groeperingen, maar ik geloof niet dat je dat oplost door bijvoorbeeld de Koran te verbieden. Daarmee werk je, volgens mij, extremisme alleen maar in de hand. Daar konden we rustig over babbelen, zonder elkaar af te maken.”

Na de verkiezingen

De oprichters van van het platform weten nog niet of ze na de verkiezingen doorgaan met hun activiteiten. Houben: “We hebben het nu druk zat. Op 26 februari begint ons Online Doe-Het-Zelf Debat. Deze vindt plaats tijdens het RTL Lijsttrekkersdebat. Wij hopen dat Nederlanders massaal zelf in debat gaan, terwijl de lijsttrekkers hun vakkundig geoefende oneliners uitwisselen. We zijn een sociaal platform en verdienen hier geen geld aan. De mensen die de website hebben gebouwd hebben we betaald met geld van private investeerders, verder werken we vrijwillig. Na de verkiezingen zien we wel weer verder.”