Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Werkgelegenheid en lagere lasten op eerste plaats bij kiezer

19-02-2017 09:45

Nog steeds zitten we in de fase met wekelijks kleine verschuivingen. Deze week dalen de PVV en SP 1 en stijgen VVD en GroenLinks 1 zetel. Maar sinds de jaarwisseling is er wel een duidelijke trend. De PVV is 6 gedaald en de VVD 2 gestegen, waardoor het verschil nu nog maar 4 zetels is. GroenLinks is 4 zetels gestegen en het CDA 2. Daardoor staan deze partijen op plaats 3 en 4.

Bij de kiezers onder de 35 jaar staat GroenLinks duidelijk bovenaan (met 23 procent). Tussen 35 en 65 jaar staat de PVV bovenaan (met 23 procent). Boven de 65 jaar staan PVV, VVD en CDA bovenaan (rond de 16 procent).

Doorberekenen door CPB toch belangrijk

Het doorberekenen van de plannen door het CPB vindt tweederde deel van de kiezers belangrijk. (pdf) Bij de PVV-kiezers is dat toch ook nog 32 procent. Verlagen van de lasten voor de burgers en toename van de werkgelegenheid zijn volgens de kiezers de belangrijkste doelen. Er zijn echter duidelijke verschillen naar kiezers van de verschillende partijen.

Bij kiezers van PVV en CDA staat verlagen van de lasten voor de burgers op de eerste plaats. Toename van de werkgelegenheid staat op de eerste plaats bij kiezers van VVD, PvdA en GroenLinks. Verbeteren van de koopkracht van de werkenden staat op de eerste plaats bij de kiezers van D66. Terugdringen van de inkomensongelijkheid bij de kiezers van de SP en verbeteren van de koopkracht van gepensioneerden bij 50PLUS.
Terugdringen van de inkomensongelijkheid staat bij de kiezers van de VVD onderaan de lijst, terwijl het hoog scoort bij kiezers van GroenLinks, SP en PvdA.

Geld besteden aan zorg en aan onderwijs staat nu bovenaan de lijst van de Nederlandse kiezers. De verschillen tussen de kiezers van de verschillende partijen is vrij klein.

Wilders scoort steeds lager dan Rutte

Geld besteden aan veiligheid staat bij kiezers van PVV, VVD en CDA duidelijk hoger op de ranglijst dan bij kiezers van D66, PvdA en GroenLinks. Verlagen van de uitstoot van CO2 staat hoog op de ranglijst bij kiezers van GroenLinks, D66 en PvdA, maar duidelijk lager bij kiezers van PVV, VVD en 50PLUS.

Ten slotte staan in de bijlage de voorkeuren voor de premier bij de verschillende mogelijke driestrijden. Wilders scoort dan steeds lager dan Rutte. De rangorde van de andere 5 is dan op dit moment Pechtold, Asscher, Klaver, Buma en Roemer (met relatief weinig verschillen). De ervaring uit het verleden leert dat juist door de verkiezingsdebatten deze scores -aanzienlijk- kunnen verschuiven. De komende 3,5 week zal uitwijzen of dit ook nu gaat gebeuren en welke partijen dat zal betreffen.