Voorbij het eigen gelijk
 
 
Buitenlandpolitiek

Turks consulaat in Nederland neemt paspoorten Gülenaanhangers in

Ook kritische journalisten en Koerden de dupe, Turkse ambassade weigert commentaar

Het Turkse consulaat in Rotterdam neemt paspoorten in beslag van Turken die banden zouden hebben met de Gülen-beweging. In het consulaat krijgen zij te horen dat ze te boek staan als voortvluchtige en dat zij een eendaags paspoort kunnen krijgen om naar Turkije te vliegen. Daar moeten zij voor de rechter hun onschuld bewijzen, voordat zij een nieuw Turks paspoort krijgen.

Bij het kabinet zijn enkele gevallen bekend van Turken van wie het paspoort is ingetrokken, schrijft Trouw. Er wordt niet bijgehouden om hoeveel mensen het precies gaat. De Turkse ambassade wil niet ingaan op de ‘diplomatieke aangelegenheid’.

Bij asieladvocaten hebben vier mensen zich persoonlijk gemeld van wie het paspoort op het consulaat is ingetrokken. Toch gaat het volgens de advocaten om grotere aantallen. Zij zeggen dat de afgelopen maanden paspoorten zijn ingenomen van Gülen-aanhangers, maar ook van Koerden en kritische journalisten. Deze groepen staan onder verdenking bij de Turkse overheid.

(ANP)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.