Politiek

Peilingwatch – I&O Research: PVV onderuit

15-02-2017 14:50

Na de peilingen van EenVandaag en Kantar Public gaat de PVV deze week ook onderuit in de peiling van I&O Research. De PVV levert zes zetels in, waarmee ze daalt van 26 naar 20 zetels. De VVD levert 1 zetel in en gaat naar 24 zetels. D66 stijgt met 5 zetels en is met 20 zetels nu even groot als de PVV. GroenLinks gaat van 18 naar 19 zetels.

D66 lijkt vooral te profiteren als anti-PVV-partij

De strategie van de VVD om de PVV uit te sluiten lijkt ten dele te werken. Veel VVD-kiezers zeggen op de partij van Mark Rutte te gaan stemmen om de PVV uit de regering te houden. Tegelijkertijd verliest de VVD zetels aan CDA, D66, ChristenUnie en 50 plus. Dit heeft ook te maken met de manier waarop de VVD zich profileert in de richting van de PVV. Per saldo blijft de VVD hiermee zo goed als stabiel. D66 lijkt vooral te profiteren als anti-PVV-partij. Kiezers roemen de partij van Alexander Pechtold om haar rechtlijnigheid in de oppositie tegen Geert Wilders. Met een meer conservatieve positionering van de VVD wordt D66 aantrekkelijker voor twijfelende rechtse kiezers.

Rutte levert in op betrouwbaarheid als minister-president

Mark Rutte wordt nog steeds als de meest betrouwbare premier gezien, maar in vergelijking met begin januari levert hij flink in. Vond in januari nog 58 procent Mark Rutte ‘betrouwbaar als minister-president’, half februari is dat nog 49 procent. Lodewijk Asscher is nummer 2 maar levert ook in. Alexander Pechtold, Jesse Klaver en Sybrand Buma scoren stabiel rond de veertig procent. Geert Wilders heeft lovers and haters: 13 procent vindt hem betrouwbaar als minister-president, 72 procent vindt hem onbetrouwbaar.