TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Nieuw cynisch en inhumaan record voor EU: zeker 4500 bootvluchtelingen omgekomen in 2016

'Nooit eerder zoveel schepen die zoeken naar vluchtelingenbootjes, nooit eerder zoveel doden'

Meer dan 4500 bootvluchtelingen hebben hun poging om via de Middellandse Zee in de EU te geraken in 2016 niet overleefd. Dat is een recordaantal, aldus de directeur van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex, Fabrice Leggeri, woensdag in Brussel.

Hij noemde het een “treurige paradox” dat er nooit eerder zo veel schepen actief aan het zoeken waren naar migranten in bootjes, terwijl het aantal doden nooit hoger was. Volgens Leggeri stoppen mensensmokkelaars vanuit Libië nu gemiddeld 160 mensen tegelijk in een boot, tegenover 100 enkele maanden geleden.

Frontex heeft in 2016 511.371 mensen geregistreerd die illegaal de EU probeerden binnen te komen. Dat is 72 procent minder dan in 2015, toen er 1.822.177 registraties waren. Een persoon die meerdere pogingen onderneemt wordt steeds geregistreerd. De meeste vluchtelingen zijn Syriër, of beweren dat te zijn.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.