Politiek

RTL schrapt ‘Premiersdebat’ na afzeggen Geert Wilders en Mark Rutte

12-02-2017 15:59

RTL heeft het ‘Premiersdebat’  dat zondag 26 februari zou plaatsvinden geschrapt. De omroep deed dat nadat PVV-leider Geert Wilders en VVD-voorman Mark Rutte zich terugtrokken van deelname. Ze willen niet komen omdat RTL niet vier, zoals eerder afgesproken, maar vijf lijsttrekkers heeft uitgenodigd. De vijfde was GroenLinksleider Jesse Klaver.

Update 17.54 – Jesse Klaver: Dit is angsthazerij

De GroenLinks-leider heeft het laatste woord.

Update 16.35 – RTL schrapt Premiersdebat

Voor het debat in de Amsterdamse Rode Hoed hebben naast Wilders en Rutte ook CDA-lijsttrekker Sybrand Buma, D66-voorman Alexander Pechtold en hun GroenLinks-collega Jesse Klaver een uitnodiging ontvangen, bevestigen zij. RTL wilde aanvankelijk vier lijsttrekkers vragen, maar bedacht zich. De zender wilde een keuze maken op grond van de peilingen, maar die bleken geen verschil te kunnen zien tussen de derde, vierde en vijfde partij in grootte.

In eerste instantie zou RTL vier kandidaten uitnodigen, dat blijken er nu dus meer te zijn. Het zogenoemde premiersdebat is gepland op zondag 26 februari en is het eerste tv-debat in de campagne voor de verkiezingen op 15 maart.

Update 16.08 – Jesse Klaver (GroenLinks): ‘Wilders is laf’

Update 16.16 – VVD zegt debat ook af