Politiek

Persbericht van Geenpeil – Geen greintje twijfel over geldigheid handtekeningen referendum

09-02-2017 12:21

“Raar bericht bij RTL Nieuws hedenmorgen. Minister Plasterk schrijft in antwoord op een Wob-verzoek dat de handtekeningen voor het GeenPeil-referendum ‘niet zijn gecontroleerd op echtheid’. De Kiesraad heeft alleen naam, adres en geboortedatum van ondertekenaars gecontroleerd, maar niet de handtekening. GeenPeil heeft echter geen enkele twijfel dat de handtekeningen echt, en geldig waren. Het probleem ligt bij de politiek, die het gebruik van DigID voor het ophalen van handtekeningen bewust hebben geblokkeerd en daarmee zelf ruimte voor twijfel creëert.

GeenPeil heeft tijdens de handtekeningenjacht altijd in goed en open (juridisch) overleg met de Kiesraad gestaan. De Kiesraad heeft ons schriftelijk permissie gegeven om via de tekenapplicatie handtekeningen op te halen. Die applicatie is open source gebouwd (Github-link). Alle verzamelde referendumaanvragen – digitaal plus papier ruim 472.000 stuks – zijn door GeenPeil uitgeprint en op papier bij de Kiesraad aangeleverd, die na een steekproef concludeerden dat er minstens 427.939 geldige aanvragen zijn ingediend. Ruim boven de wettelijke eis van 300.000.

D66 bonnetjesaffaire in Kiev

D66-Kamerlid Kees Verhoeven blijkt in het RTL-bericht niet te beroerd om de open deur der verdachtmaking, die Plasterk voor hem open zette, in te trappen: “Ik had dit eerder willen weten en neem dit hoog op. Dit roept de vraag op of al die handtekeningen wel echt waren en of het referendum wel had mogen worden gehouden”, zegt het Kamerlid uit het verliezende kamp, die tijdens de referendumcampagne nog betrokken was bij een bonnetjesaffaire in Kiev.

Geen enkele twijfel over geldigheid aanvraag

GeenPeil twijfelt er geen moment aan dat het referendum eerlijk tot stand is gekomen. De combinatie van naam, adres en geboortedatum is op de schaal van een half miljoen aanvragen onmogelijk te vervalsen. Het is potsierlijk om hier achteraf twijfel over te zaaien, temeer omdat de Haagse wetgevers deze situatie zelf hadden kunnen voorkomen: als de ondertekenaars van de referendumaanvraag hun handtekening per DigID hadden kunnen zetten, dan had de overheid een 100% waterdichte controle gehad met live tussenstanden.

De erkenning van Plasterk dat hij tekort geschoten is, komt sowieso te laat: “Het is niet meer mogelijk om de handtekeningen voor aanvraag van het Oekraïne-referendum alsnog te controleren: die zijn intussen vernietigd. De uitslag is onherroepelijk”, schrijft RTL Nieuws. En dat is maar goed ook. GeenPeil voldeed aan alle wetten, regels en eisen van de Wet raadgevend referendum – het was de regering waar Plasterk deel van uitmaakt die vervolgens fraude pleegde met de uitslag.

Voor GeenPeil is het duidelijk: de gevestigde politieke orde vreest de burgerinspraak die door GeenPeil naar Den Haag gebracht wordt.”