Met de ‘wadde’ van Balkenende: adopteer een PVV’er!

06-02-2017 11:56

De ‘nomme en wadde’ waarmee Jan Peter Balkenende zich onsterfelijk belachelijk maakte bij de weldenkenden, zijn terug. Als medicijn tegen het cynisme van populisten en onmacht van Rutte en links om er iets tegen te doen.

‘We zijn toch gewoon mensen’

Zelfs Bas Heijne, de wekelijkse mening des vaderlands van NRC-minnende D66’ers in Amsterdam-Zuid en omstreken, schrijft deze week: “Al die mensen die zo geharnast tegenover elkaar staan, zijn toch gewoon mensen. Bange, kwetsbare, onzekere, sterfelijke mensen, die veel meer ervaringen delen dan je zou vermoeden. Zo weet ik, ik geef maar een voorbeeld, dat Geert Wilders nog altijd veel verdriet heeft om zijn gestorven poes Lola. Een tijdje terug is onze kat Lino overleden. Dat schept een band”.

Met als hoop: “Op die manier kun je hopen dat men betrokken stellingen verlaat. Een mens is zoveel meer dan zijn opvattingen”. Wie dat beaamd wil zien, kijkt behalve naar Annabel in Slimste Mens – veel liever dan haar opvattingen – naar Het was oorlog. Een serie met keuzes tussen goed en kwaad in de Tweede Wereldoorlog. Beetje simplistisch, met bekende feiten, maar goed gemaakt en vooral gepland.

Moed en waarden

Wat kies je straks als het op daden zou aankomen? M’n grootouders namen – met al 14 kinderen – jarenlang onderduikers in huis. Maar wat doen Bas Heijne, Sheila Sitalsing, Bert Brussen en ik met onze klare meningen en grenzeloze welvaart als een vluchtelingengezin berooid aanbelt?

Dat draait om moed en om waarden. Normen hebben er niets mee te maken, ze worden ten onrechte in één adem genoemd. Waarden vormen allerminst een exclusief domein van het CDA. In het verlengde van de even verrassende als terechte oprisping van Heijne:

Wat zijn eigenlijk de waarden met van miljoenen PVV’ers? Zijn het echt slapjanussen die liever een dictator hun – vaak niet eens gevoelde – problemen laten oplossen en niet hun bejaarde buren helpen en de clubkantine schoonhouden?

“Ze willen gered worden”, concludeerde de – voortreffelijke – weekendkrant van NRC. Wanhopige vluchtelingen in eigen land? Stichting Vluchteling, kom er maar in. We adopteren allemaal een PVV’er!