TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Verenigde Staten trekken reisbeperking moslimlanden in na uitspraak rechter

Witte Huis gaat in beroep

Tags:

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag officieel de reisbeperkingen ingetrokken voor mensen uit zeven moslimlanden, zoals dat door president Donald Trump in een decreet was vastgelegd. Het State Department reageert daarmee op de uitspraak van een rechter in Seattle die de reisbeperking vrijdag (lokale tijd) schorste.

Iedereen met een geldig visum mag de VS in, aldus het departement. Het ministerie had na de ondertekening van het decreet door Trump tienduizenden visa geblokkeerd die aan mensen uit de zeven moslimlanden waren gegeven. Die maatregel is nu teruggedraaid, aldus het departement. Volgens het ministerie ging het om ongeveer 60.000 mensen.

Zaterdagochtend maakten luchtvaartmaatschappijen al bekend dat de Amerikaanse migratiedienst had laten weten dat zij mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië weer mogen meenemen. Het Amerikaanse ministerie van Nationale Veiligheid liet zaterdag weten dat het de controles van mensen uit de zeven landen weer normaliseert.

President Trump heeft via Twitter laten weten dat het besluit van een rechter in de staat Washington om het inreisverbod op te schorten voor mensen uit zeven islamitische landen ‘krankzinnig’ is. Hij gaat in beroep tegen de uitspraak. Trump spreekt van een ‘zogenaamde rechter’.

Die bepaalde vrijdag dat de inreisbeperking voor de VS direct moet worden opgeheven. De zaak was aangespannen door de staat Washington en kreeg later bijval van Minnesota. Het inreisverbod was uitgevaardigd met een presidentieel decreet. Dat is voor de uitvoeringsinstanties bindend, zolang het niet via de rechter wordt aangevochten.

De rechterlijke uitspraak in Seattle heeft een schorsende werking. Dat betekent dat het inreisverbod niet meer geldt en pas weer kan worden ingevoerd als de regering Trump van de rechter gelijk krijgt. Dat kan lang duren. Luchtvaartmaatschappijen vliegen al weer mensen naar de VS die op grond van Trumps verbod er niet zouden mogen komen.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.