Politiek Buitenland

Nieuwe VN-ambassadeur van Donald Trump veroordeelt agressie Rusland in Oost-Oekraïne

02-02-2017 23:17

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft het ‘agressieve’ optreden van Rusland in Oekraïne krachtig veroordeeld. Ambassadeur Nikki Haley waarschuwde ook dat de sancties die aan Rusland zijn opgelegd vanwege de annexatie van de Krim, pas opgeheven worden als Moskou het schiereiland teruggeeft aan Oekraïne.

Haley sprak donderdag voor het eerst in de Veiligheidsraad. “Ik vind het jammer dat ik bij mijn eerste optreden hier de agressieve daden van Rusland moet veroordelen”, zei Haley. “Het zou niet mogen gebeuren, of zo moeten zijn. Wij willen echt onze betrekkingen met Rusland verbeteren. Echter, de vreselijke situatie in het oosten van Oekraïne is er een die een duidelijke en krachtige veroordeling van de Russische acties vereist.”

In het oosten van Oekraïne is de strijd tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten de laatste tijd verhevigd. Sinds zondag zijn dertien Oekraïense soldaten gesneuveld en dertig gewond geraakt. Ook aan de kant van de rebellen en onder burgers zijn doden gevallen. Aan beide kanten van het front zijn de elektriciteits- en watervoorziening onderbroken. Het Oekraïense leger en de rebellen beschuldigen elkaar ervan bij de strijd rond de stad Avdiyivka zware wapens in te zetten.

De Russische president Poetin zei donderdag dat de regering in Kiev het conflict opstookt om te proberen de nieuwe Amerikaanse regering aan haar kant te krijgen. De Amerikaanse president Trump heeft zich lovend over Poetin uitgelaten. De Amerikaanse Republikeinse senator John McCain zei dat Poetin Trump op de proef stelt. Hij riep de president op Oekraïne wapens te verschaffen waarmee het zich tegen de rebellen kan verdedigen.

ANP