Duitsland gaat mogelijke terroristen uitrusten met… enkelbanden

01-02-2017 15:53

Bericht op de internationale telex. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, wil mensen die mogelijk een aanslag willen plegen, een enkelband om kunnen doen. Hij heeft daar woensdag voor om medewerking van de deelstaten gevraagd.

De elektronische enkelbanden zijn niet de hele oplossing, maar wel een belangrijk instrument om het toezicht op gevaarlijke personen te vergemakkelijken, aldus de bewindsman. De Maizière is bezig de federale wet hiervoor aan te passen, maar de bewaking met elektronische enkelbanden is vooralsnog vooral een zaak van de deelstaten.

De minister ziet de enkelband niet alleen als middel voor de tenuitvoerlegging van een straf, maar ook als een methode om aanslagen te voorkomen. De band zou om de enkel moeten kunnen worden gelegd van ‘Gefährder’. Dat zijn volgens De Maizière ‘mensen die de veiligheidsdiensten in staat achten een aanslag te plegen’. De poging van De Maizière en zijn collega van Justitie, Heiko Maas, om de enkelband voor toezicht in te zetten, is onderdeel van een serie beoogde nieuwe maatregelen tegen terrorisme.

Wie niet meer over de inzet van enkelbanden tegen terrorisme kan meepraten is de destijds 84-jarige Franse priester Jacques Hamel. Afgelopen zomer werd in zijn eigen kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray zijn keel doorgesneden door een moslimterrorist. Eén van de twee terroristen die in zijn kerk een bloedblad aanrichtten was een teruggekeerde jihadist die onder toezicht stond middels een enkelband.

Ook in Nederland dragen teruggekeerde jihadisten een enkelband. Nederland of Duitsland, in beide gevallen is het een foute keuze.

Mensen die de veiligheidsdiensten in staat achten een aanslag te plegen horen achter slot en grendel. Iedere politicus die anders beweert, moet niet raar opkijken wanneer hij of zij de carrière beëindigt met bloed aan de handen.