Politiek

Mark Rutte wijst Amerikaans inreisverbod af

29-01-2017 13:36

Premier Mark Rutte is tegen het Amerikaanse inreisverbod voor inwoners van zeven moslimlanden. Hij wijst het af en betreurt het, zo laat hij zondag weten in een gezamenlijke verklaring met minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA).

“Nederland is ervan overtuigd dat vluchtelingen van oorlog en geweld een veilig heenkomen verdienen ongeacht hun afkomst of geloof. Deze opvatting blijven we uitdragen. Wij zijn alert op de mogelijkheid dat potentiële terroristen misbruik maken van asielprocedures. Veiligheidsdiensten hebben hier een belangrijke taak”, aldus Rutte en Koenders.

Regeringspartij PvdA vroeg eerder op de dag een harde reactie van Rutte op het Amerikaanse inreisverbod voor de inwoners van zeven moslimlanden. Eerder riepen de oppositiepartijen D66, GroenLinks en de SP al om een krachtige veroordeling door de minister-president.

PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes wil een debat over de kwestie. Hij vindt het de hoogste tijd dat ook de premier zich krachtig uitspreekt tegen de ‘walgelijke discriminatie door de Amerikaanse president Donald Trump, zo twitterde hij zondag. Vicepremier Lodewijk Asscher, ook lijsttrekker van de PvdA, twitterde zaterdagavond al over de ban: ,'” Mensen weigeren op basis van geloof of geboorteplek is discriminatie. Een klap in het gezicht van onze vrije wereld.”

Update 14.12 – Geert Wilders oneens met lijn kabinet

ANP