TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Donald Trump herhaalt: We gaan niet waterboarden

Theresa May: Trump staat 100 procent achter NAVO

De Amerikaanse president Donald Trump laat het aan zijn minister van Defensie James Mattis over of waterboarding en andere verhoortechnieken worden ingezet om van gevangenen inlichtingen los te krijgen. Volgens Trump gelooft Mattis niet per se dat waterboarding, waarbij iemand het gevoel wordt gegeven te verdrinken, effectief is.

“Ik ben het daar niet noodzakelijkerwijs mee eens, maar ik zeg jullie dat zijn besluit boven dat van mij gaat omdat ik hem die bevoegdheid geef”, zei Trump op een persconferentie met de bezoekende Britse premier Theresa May in het Witte Huis. “Ik denk dat het wel werkt. Ik ben daar al een hele tijd open over. Maar ik ga mee met onze leiders.” Trump had al eerder gezegd het oordeel van Mattis te volgen.

May is vrijdag als eerste buitenlandse regeringsleider doorTrump ontvangen in het Witte Huis. Volgens May heeft Trump zich ‘voor 100 procent’ voor de NAVO uitgesproken. Hij noemde het bondgenootschap onlangs ‘achterhaald’.

Beide leiders verklaarden zich te willen inzetten voor het versterken van de zakelijke banden tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De onderhandelingen over handelsakkoorden kunnen pas beginnen als de Britten de Europese Unie hebben verlaten, maar Trump zei ‘snel’ tot een akkoord te willen komen als het zo ver is.

Ook heeft hij een uitnodiging van koningin Elizabeth aanvaard voor een staatsbezoek later dit jaar.

Trump wilde niet zeggen of hij bereid is de sancties tegen Rusland op te heffen, waarvan May vindt dat die moeten voortduren. Hij zei te hopen op een ‘fantastische relatie’ met de Russische president Vladimir Poetin, maar zei dat het daar mogelijk niet van komt. Hij zei dat goede betrekkingen met landen als Rusland en China ‘een pluspunt, niet een minpunt’ zouden zijn.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.