Buitenland

President Donald Trump gelooft in waterboarding en wil wetenschappelijke publicaties controleren

26-01-2017 13:23

Amerikaanse president Donald Trump heeft in een interview met nieuwszender ABC aangegeven dat hij gelooft dat marteling werkt in de strijd tegen terreur. Zijn minister van Defensie James Mattis heeft altijd gezegd geen voorstander te zijn van die methodes, en vooralsnog lijkt Trump zijn advies ter harte te nemen:

I will rely on General Mattis. And I’m gonna rely on those two people and others. And if they don’t wanna do it (marteling, red.), it’s 100 percent okay with me. Do I think it works? Absolutely.

Milieuorganisatie EPA onder controle

Verder heeft de president de publicaties van milieuorganisatie EPA onder een strenge vorm van curatele gesteld. Wetenschappelijke studies van de organisatie mogen slechts na goedkeuring van de regering-Trump gepubliceerd worden. Washington Post citeert bronnen die deze maatregel ongekend noemen, zowel onder republikeinse als democratsiche presidenten was de controle niet zo streng als nu.

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer probeerde de president van deze beslissing te distantiƫren door er op te wijzen dat EPA niet onder directe controle van de president valt. De beoogde EPA-leider Scott Pruitt staat echter bekend als klimaatscepticus.

Misdaden door immigranten publiceren

En dan de immigranten en illegalen. Donald Trump ondertekende een maatregel die, naast het zo spoedig mogelijk bouwen van de veelbesproken muur tussen de VS en Mexico, ook behelst dat er een wekelijks overzicht moet worden gepubliceerd van misdaden gepleegd door illegalen.

Democratische burgemeesters van onder andere New York, Seattle en Chicago hebben aangegeven niet te zullen meewerken aan het actief opsporen en uitzetten van illegalen, dergelijke steden zullen worden gekort op hun overheidsgeld. Het is nog de vraag of dit juridisch haalbaar is, maar de executive order ‘Enhancing Public Safety in the Interior of the United States’, die dit gebiedt, is al getekend.