TPOok!

 
Politiek

Ard van der Steur treedt af

'Ik voel het vertrouwen van de Kamer niet' - Update - Stef Blok nieuwe minister

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) is donderdagavond afgetreden.Voorafgaand aan het debat over het volgende hoofdstuk in de Teevendeal had hij minister-president Mark Rutte al ingelicht over zijn voorgenomen opstappen. Toch wilde hij in eerste termijn de Tweede Kamer nog te woord staan. Een zichtbaar emotionele Van der Steur:  ”Ik voel het vertrouwen van de Kamer niet. Ik wilde dit debat voeren, wilde me verdedigen tegen onterechte beschuldigingen. Ik zal nu mijn ontslag aanbieden aan de koning.”

Hij is de derde bewindspersoon van VVD-huize die over de kwestie valt. De zaak kwam begin deze week weer in het nieuws door een boek van verslaggever Bas Haan van Nieuwsuur. Daarin stelt hij dat Van der Steur als Kamerlid en minister informatie over de deal had achtergehouden. De oppositie reageerde verbolgen. De kwestie kostte minister Ivo Opstelten en zijn staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie in het voorjaar van 2015 al de kop.

Tijdens het debat met Van der Steur en Rutte kreeg die laatste ook veel vragen. Maar omdat Van der Steur opstapte werd het debat voor onbepaalde tijd geschorst. De rest van de gebeurtenissen vandaag leest u hieronder terug.

Update 21.14 – Stef Blok nieuwe minister van Veiligheid en Justitie

Minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) wordt de opvolger van Ard van der Steur als minister van Veiligheid en Justitie. Dat bevestigen Haagse bronnen donderdag tegen het ANP.

Update 20.00 – VAN DER STEUR STAPT OP

Update 19.42 – Rutte: Ik zou Van der Steur zo weer benoemen

In het voortdurend getouwtrek tussen Rutte en de oppositie zegt Rutte iets opmerkelijks: hij zou Van der Steur zo weer als minister van Veiligheid en Justitie voordragen. Lous Bontes (VNL) trapt de bal in: “Als je VVD stemt, krijg je Van der Steur er als minister bij. Ik geef het de kiezer maar mee.”

Update 19.04 – Rutte aan zet, spreekt steun uit aan Van der Steur

Inmiddels is minister-president Mark Rutte aan zijn beantwoording begonnen. Hij blijft achter Van der Steur staan.

Update 17.17 – Van der Steur blijft bij zijn verhaal: Ik heb niets geschrapt

Van der Steur is begonnen met zijn beantwoording. Hij blijft bij zijn eerdere stelling: hij heeft als Kamerlid niet geschrapt in concept-antwoorden op Kamervragen die toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) later naar de tweede kamer stuurde.

”Uit mijn commentaar blijkt dat ik niet vond dat het moest worden weggehaald. Als ik vond dat iets weg moest, haalde ik het door of zei ik ‘schrappen’. Op dit punt niet gebeurd, omdat ik ervan uitging dat bedragen gemeld zouden worden. Ik vond en vind dat bedragen veel eerder hadden moeten worden gemeld. Waarom is dit niet eerder aan Kamer gemeld?”

SP: ‘Trek uw conclusie’

De oppositie legde de minister onmiddellijk het vuur aan de schenen. “Trek uw conclusie'”, zei SP-leider Emile Roemer. Hij sprak van een ‘ontluisterend beeld hoe de VVD opereert’ in het kabinet. “Dat je mag liegen en mag zwijgen tegen de Kamer en de bevolking”. Het vertrouwen is volgens Roemer beschadigd.

Volgens fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie is het de vraag of het vertrouwen te herstellen is. “Dit raakt het vertrouwen tussen Kamer en kabinet en tussen burgers en politiek.” Alexander Pechtold (D66) zei dat het debat maar om een ding draait: “Is de Kamer misleid”

PVV en CDA vallen Rutte aan

PVV-leider Geert Wilders heeft in het debat zijn pijlen gericht op premier Mark Rutte. Volgens Wilders zat ‘de meeste mist en het belangrijkste falen’ niet bij Van der Steur maar bij Rutte. Wilders noemde hem een premier zonder regie die zal worden herinnerd om zijn leugens.

Ook CDA-leider Sybrand Buma neemt Rutte op de korrel. Het ging volgens hem de premier niet om de waarheid, maar om de bescherming van de VVD-top op het ministerie van Veiligheid en Justitie. “Omdat voor hem niet de waarheid, maar het politieke leven van de VVD-bewindslieden voorop stond. Dat rechtvaardigde voor hem een doofpor”, zei Buma. Hij zei verder ‘heel, heel sterk’ te twijfelen aan de bewering van Van der Steur  dat hij de Kamer ‘juist en zorgvuldig’ wilde informeren.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.