Politiek

Aftreden Ard van der Steur (VVD) – De politieke reacties: VVD is er klaar mee, PvdA wist van niets

26-01-2017 20:42

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra over het aftreden van partijgenoot en minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur: “Ik heb er veel respect voor dat hij eerst het debat met de Kamer is aangegaan en te willen aangeven dat de aantijgingen onjuist zijn en vervolgens toch zijn conclusies trekt. Ik had de hoop zeven maanden geleden dat die gifbeker nu een keer leeg was, maar er zaten nog een paar druppels in. Dit dossier ben ik echt helemaal klaar mee.”

Attje Kuiken, fractieleider van de Pvda: “Het was een moeilijk debat. Hij heeft zich waardig gedragen. Wij hadden heel kritische vragen en de wijze waarop de minister zijn conclusie trekt kan ik alleen maar respecteren. Wij hadden geen signaal gekregen dat hij dit zou doen.”

Emile Roemer, fractieleider van de SP: “Ik ben niet helemaal verrast door het aftreden. Hij was erg ontspannen. Het was ook al zijn zesde functioneringsgesprek en je zag gewoon dat een heel groot gedeelte van de Kamer hem niet meer geloofde. Het was ook onvermijdelijk, dus niet echt verrassend. Maar ik moet wel zeggen diep respect voor een minister die wel naar de Kamer komt om verantwoordelijkheid af te leggen alvorens hij zij besluit kenbaar maakt”

PVV-leider Geert Wilders over het aftreden: “In deze tijd, een minister van justitie, moet het vertrouwen hebben. Vervelend voor hem als persoon maar politiek gezien het enige juiste besluit wat hij kon nemen.”

Lees ook

TPO – Ard van der Steur treedt af

ANP