Politiek

VVD-aanval op vegetarische schnitzel loopt stuk

25-01-2017 12:56

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is niet van plan een verbod in te voeren voor ‘vleesnamen’ voor producten waar helemaal geen vlees inzit.VVD Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders hadden de minister om een verbod gevraagd. Volgens Schippers is er echter niets aan de hand. Aan de Tweede Kamer schrijft de bewindsvrouw woensdag:

 

“Nee, de huidige wetgeving rond de aanduiding van voedingsmiddelen is adequaat. Binnen de kaders van deze wetgeving houden ondernemers vrijheid in de aanduiding van hun voedingsmiddelen. Het is het kabinet bovendien niet bekend dat consumenten problemen ervaren met gebruikte productnamen op het gebied van vleesloze producten.”

 

De liberalen verwezen naar een uitspraak van de Duitse minister van Landbouw, die vorige maand aangaf namen als ‘vegetarische schnitzel’ of ‘vega-curryworst’ te willen verbieden. Ziengs en Lodders suggereren dat de etiketten op vleesvervangers misleidend kunnen zijn voor consumenten. Ook als vegetarische producten vrijwel hetzelfde smaken als de vleesvariant is dat geen reden de naam daarvan te gebruiken, vinden de twee. “De keuze voor producten is natuurlijk gewoon aan jezelf, maar het is wel belangrijk dat je dan ook daadwerkelijk weet wat je eet”, stellen Lodders en Ziengs.