Politiek

Ministerie van Defensie vervalste medisch rapport klokkenluider; zei dat hij gek was

25-01-2017 16:51

Defensie heeft geprobeerd luchtmachtpiloot en klokkenluider Victor van Wulfen te psychiatriseren. Hiervoor werden diverse gebeurtenissen verzonnen, waaronder twee gesprekken met een psycholoog en een gesprek met zijn squadroncommandant.

De vervalsingen staan in een tot nu toe vertrouwelijk rapport van de Inspectie Militaire Gezondheidszorg uit 2012, in handen van EenVandaag. De militaire inspectiedienst deed onderzoek naar aanleiding van een klacht van Van Wulfen over onzorgvuldig medisch handelen. De IMG concludeerde dat er ‘geen sprake is van onzorgvuldig medisch-inhoudelijk handelen’ en dat ‘de verslaglegging op enkele punten tekort heeft geschoten’.

In het rapport staat onder andere dat de klokkenluider op maandag 16 november 2009 een gesprek zou hebben gehad met de vliegerpsycholoog en op dinsdag 17 november 2009 zou de klokkenluider op de vliegbasis Eindhoven zijn geweest. Woensdag 18 november 2009 zou Van Wulfen een gesprek hebben gehad met onder andere de vliegerpsycholoog en zijn squadroncommandant. Hierin zou aan Van Wulfen meegedeeld zijn dat hij ‘in een schijnwereld leeft’. Klokkenluider Van Wulfen was echter van 7 tot en met 21 november 2009 op vakantie in Zuid-Afrika.

“Belachelijk”, stelt Jasper van Dijk (SP) in EenVandaag. “Dit rapport is vervalst, het betreft fraude gepleegd door Defensie om de klokkenluider zwart te maken, te psychiatriseren.”  Van Wulfen luidde de klok over een zeer gebrekkige veiligheidscultuur op vliegbasis Eindhoven. Hij kreeg op alle punten gelijk maar kreeg daardoor zelf problemen met zijn leidinggevenden.