Politiek

D66 in de aanval: ‘Integratiebeleid Lodewijk Asscher (PvdA) is een grote mislukking’

25-01-2017 17:58

Het integratiebeleid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) is ‘een grote mislukking’ gebleken. Bovendien voert de sociaal-democraat met zijn participatieverklaring PVV/VVD-beleid uit van het kabinet Rutte I. Dat schrijft D66 Kamerlid Paul van Meenen woensdag in een column op ThePostOnline.

Ook verwijst de D66’er naar het kritische rapport van de Algemene Rekenkamer over het falend inburgeringsbeleid. De Algemene Rekenkamer constateerde begin deze week dat sinds de invoering van de Wet Inburgering in 2013 veel minder mensen erin zijn geslaagd het inburgeringsexamen succesvol af te ronden. Bovendien staan de uitspraken van lijsttrekker Asscher haaks op die van minister Asscher.  Van Meenen: “Nu neemt lijsttrekker Asscher afstand van het falende beleid van marktwerking, de eigen verantwoordelijkheid van de migranten en de resultaatverplichting van minister Asscher. Want lijsttrekker Asscher horen we in zaaltjes zeggen dat het allemaal anders moet. Dat is nu, vlak voor de verkiezingen, rijkelijk laat en een magere oogst van vier jaar ministerschap.”

De Tweede Kamer debatteert donderdagavond met Asscher over zijn ‘participatieverklaring’. Met die verklaring zouden migranten in de toekomst al snel na aankomst de Nederlandse waarden moeten onderschrijven. Het is D66 een doorn in het oog: “Asscher voert hiermee PVV/VVD-beleid uit van het kabinet Rutte I. Het is naïef om te denken dat mensen inburgeren doordat zij op straffe van een boete een stuk papier moeten ondertekenen. Een stuk papier dat ze vaak niet eens kunnen lezen, want de nieuwkomers spreken nog geen Nederlands. D66 wil dat mensen mee kunnen doen. Er moet werk worden gemaakt van taallessen vanaf dag één en van goed onderwijs over hoe de Nederlandse samenleving werkt.”

Lees ook

Column Paul van Meenen – Het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher is mislukt