Politiek

Minister Ard van der Steur (VVD): Kamerlid Ard van der Steur (VVD) heeft niet geschrapt in Kamerbrief Teevendeal

24-01-2017 15:35

VVD Kamerlid Ard van der Steur heeft in maart 2015 toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) niet geadviseerd de passage in een brief aan de Tweede Kamer over de Teevendeal de bedragen te schrappen. Dat schrijft minister van Veiligheid en Jusitie Ard van der Steur (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer. Maandag maakte Nieuwsuur bekend dat hij dat wel had gedaan.

Over de gewraakte passage (zie afbeelding hieronder) schrijft Van der Steur:

 

“Met betrekking tot de door Nieuwsuur aangehaalde opmerking (AS21) merk ik op dat ik als Kamerlid niet heb voorgesteld de passage over de bedragen te schrappen. Ik heb mij afgevraagd waarom deze bedragen niet eerder aan de Kamer waren gemeld. Dat achtte ik zeer kwetsbaar.”

 

steur

De Tweede Kamer zal donderdag debatteren over de kwestie. U begrijpt, de minister maakt zich op voor een woordenspel. Hij laat het aan de Tweede Kamer om te beoordelen of hij aan kan blijven.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: Vertrouwensvraag ligt op tafel

Tegen het ANP zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dinsdag dat Van der Steur goed antwoord zal moeten geven op de vragen uit de Tweede Kamer. “Hij heeft een paar serieuze beschuldigingen aan zijn broek hangen, daar zal hij ook serieus antwoord op moeten geven.” Als hij geen goed antwoord heeft, dan heeft hij een probleem, vindt de VVD-fractievoorzitter. Hij vindt het logisch dat de vertrouwensvraag op tafel ligt. Maar eerst het antwoord afwachten, dan pas oordelen of hij gelogen heeft, vindt Zijlstra. “Een minister is geen wegwerpartikel.” De VVD-fractievoorzitter had gehoopt dat ‘de gifbeker’ van deze kwestie ‘nu eindelijk leeg was, maar helaas’.

Fred Teeven sloot in 2000 als officier van justitie een deal met drugsbaron Cees H. Veel informatie bleek lang zoek, maar werd uiteindelijk toch gevonden. De kwestie leidde in 2015 tot het aftreden van Ivo Opstelten en Fred Teeven, de bewindslieden van Veiligheid en Justitie.