Politiek

Bonusquote: ‘Democratische bescheidenheid, daar is links nooit goed in geweest’

22-01-2017 12:52

 

“Nog voordat de nieuwe president ook maar één decreet had kunnen tekenen, vormden zich binnen en buiten de VS protestmarsen tegen iemand wiens wettige uitverkiezing door niemand kan worden betwist. De culturele bolwerken van Hollywood en Broadway zetten zich schrap; nog voordat Donald Trump kon worden ingezworen klonk luidop de roep om impeachment.

Met de uitverkiezing van Trump ben ik evenmin gelukkig als al deze goedwillenden en goedwetenden. Maar ik heb mijn twijfels over hun democratische gezindheid en over hun vermogen of bereidheid de hachelijkheid te aanvaarden die nu eenmaal met dit bestel gepaard gaat. Nee, de komende jaren zullen niet meevallen. Het zal afzien zijn, en nagelbijten, tenenkrommen en weerzin voelen. Maar dat is niet anders dan wat sinds bijna een halve eeuw geëist wordt van die geminachte verliezers die hun baan, bestaanszekerheid, morele fundament en sociale netwerk zagen verdwijnen. En die tenslotte een trap toe kregen, het vuilnisvat van de geschiedenis in.

Wat nu de verworvenheden lijken van een onmiskenbare vooruitgang, kan morgen de aberratie geworden van een verdoold en moreel verdorven tijdvak. Dat te erkennen vraagt democratische bescheidenheid – en daar is ‘links’ nooit goed in geweest.

Nee, ook ik zie de komende Trump-jaren niet met vreugde tegemoet. Maar het verliezende kamp in de VS boezemt nauwelijks meer vertrouwen in. Angst en zelfgenoegzaamheid vormen een giftig mengsel, dat de tijdelijke winnaars van nú alleen maar verder zal overtuigen van het gelijk van hún mengsel van angst en rancune.”

 

Een unicum: ondergetekende is het eens met de doorgaans links-moralistische en ronkende deugdominee Ger Groot in Trouw. Die kennelijk meer inzicht heeft in democratische principes dan veel van zijn leeftijds- en ideologiegenoten.

Nogmaals dus, nu zelfs met instemming van Ger Groot: de verkiezing van Trump als president is democratie. Democratie betekent: soms tot de verliezende minderheid behoren. Democratie betekent: je hebt niet altijd gelijk. You can’t always get what you want.

De manier waarop verliezend liberaal links nu reageert op verder volkomen eerlijk verlopen democratische verkiezingen is een democratie onwaardig.

Wie nu boos en bang is over de winst van Trump doet er goed aan sit te beseffen: zo voelden veel andere burgers zich jarenlang toen hun president de verkiezingen verloor, toen hun politieke opvattingen werden weggevaagd en weggestemd. Enig inlevingsvermogen hierin en besef daarvan zou nederig moeten stemmen. In elk geval wel als de democratie je echt lief is.