Opinie

Wie VVD stemt krijgt de PvdA er gratis bij, en D66 en CDA en ChristenUnie en SGP en GroenLinks

18-01-2017 19:29

Bij Mark is het hoge woord eruit: de VVD gaat niet regeren met de PVV. Dat komt goed uit, want als de PVV meedoet levert die als grootste partij de premier. En Mark wil zelf premier blijven. Nu duidelijk is dat de PVV niet meedoet neemt Mark meteen de kabinetsformatie ter hand. Hij gaat voor het gemak uit van de laatste peiling van Maurice de Hond, peil.nl van 8 januari 2017.

Kabinet Rutte III

Mark formeert: “Eens even kijken, de VVD staat op 23 zetels. Dat is niet genoeg. Samen regeren met het CDA dan maar. Buma lag nogal dwars de laatste jaren, maar die wil vast wel meedoen. Het CDA staat op 15 zetels. Dat maakt dan samen met de VVD 38 zetels. Dan zijn we er nog lang niet. Maar niet getreurd, we hadden de laatste jaren zo fijn samengewerkt met D66, de ChristenUnie en de SGP. Met D66 (14 zetels), de ChristenUnie (5 zetels) en de SGP (3 zetels) erbij komen we samen op 60 zetels. Dat is nog lang geen 76 zetels (de helft plus één).

GroenLinks van Jesse “we can” Klaver wordt moeilijk, want Jesse wil zelf premier worden. Dan toch weer de PvdA? Er zit niets anders op. Jammer dat Diederik weg is. Aardige jongen. Lodewijk is wat lastig de laatste tijd. Maar ja, die draait wel bij na de verkiezingen. De PvdA staat op 10 zetels. Dan zitten we samen nog maar op 70 zetels. Dan moet toch GroenLinks erbij. Het kan niet anders. Maken we Jesse vice-premier, vindt-ie ook leuk. GroenLinks staat op 14 zetels, dus dan komen we samen op 84 zetels. Hè, hè, we zijn er.

Alweer centrum-links

Het wordt natuurlijk wel een behoorlijk centrum-links kabinet. PvdA links, GroenLinks links, ChristenUnie is vaak ook linksig en bij het CDA zitten altijd een paar linkse dissidenten, D66 kun je ook niet echt rechts noemen, daar zit ik dan met mijn VVD aan de rechterkant, alleen nog gesteund door de SGP. Maar ja, wat maakt het uit, als we het maar eens worden, de inhoud komt op het tweede plan. Alsjeblieft geen visie, zeg ik altijd maar.

Afvallers

Het enige risico is dat er wat VVD-stemmers afhaken. Die kunnen bijvoorbeeld uitwijken naar de twee PVV-light alternatieven VNL en Forum voor Democratie. Is dat een probleem? Nee, met 84 zetels kunnen we zonder probleem 8 zetels verliezen. Als we maar niet kleiner worden dan GroenLinks, want dan gaat Jesse op mijn stoel zitten.

7-partijen kabinet

Ha gezellig, een 7-partijen kabinet. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, zeg ik altijd maar. Wat de kiezer daarvan vindt? Zulke moeilijke vragen moet je mij niet stellen.”