Politiek

Topambtenaar Belastingdienst stelde onderzoek in naar staatssecretaris Eric Wiebes (VVD)

18-01-2017 15:29

De vrijdag opgestapte directeur-generaal Hans Leijtens van de Belastingdienst stelde vorig jaar augustus een onderzoek in naar het functioneren van zijn politieke leiding. Het onderzoek werd tot deze week stilgehouden. Het is volgens het ministerie van Financiën niet de reden voor Leijtens’ plotselinge vertrek bij de fiscus.De onderzoeksopdracht blijkt uit een publicatie dinsdag in de Staatscourant. Het interne onderzoek wordt uitgevoerd door oud-topambtenaar Arthur Docters van Leeuwen. Dat schrijft SC Online.

De Tweede Kamer reageert verbaasd op het opduiken ervan. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt spreekt van een ‘grote omissie’ van staatssecretaris Wiebes van Financiën. “Dit had aan de Tweede Kamer meegedeeld moeten worden”, zegt hij. Omtzigt vraagt zich daarbij af in hoeverre Wiebes zelf op de hoogte was van het onderzoek.

D66-parlementariër Steven van Weyenberg wil van het kabinet weten wat het doel is van de commissie. Ook vraagt hij zich af of de commissie nog wel nodig is nu de hele aansturing van de fiscus al is veranderd. Verder vindt hij dat de bevindingen van de commissie ‘vanzelfsprekend’ met de Kamer moeten worden gedeeld. Kamerlid Farshad Bashir van de grootste oppositiepartij SP noemt de zaak ‘erg opmerkelijk’. Hij beschouwt het bestaan van de commissie als een ambtelijk onderzoek naar het functioneren van Wiebes, dat is stilgehouden.

Een woordvoerder van de bewindsman benadrukt dat het om een intern onderzoek gaat. Wiebes zelf wees vorig jaar een zogenoemde commissie van wijzen – dat is dus niet het onderzoek van Docters van Leeuwen – aan om de hele besluitvorming bij de fiscus onder de loep te nemen.

Lees ook

TPO – Dossier Eric Wiebes

TPO/ANP