Politiek

Openbaar Ministerie treuzelde half jaar met onderzoek naar lek uit Commissie Stiekem

18-01-2017 19:07

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft flink getreuzeld bij het onderzoek naar het lek in de Commissie Stiekem, zo’n half jaar. Dat kwam omdat het OM niet wist wat het met de aangifte aanmoest, schrijft de Telegraaf woensdag op basis van documenten die de krant via de Wet openbaarheid van bestuur had opgevraagd. De aangifte van het schenden van de geheimhoudingsplicht werd op 13 maart 2014 gedaan door de voorzitter van de ’commissie stiekem’, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Tekenend voor het getreuzel: de eerste communicatie bij het OM over het onderwerp is pas van augustus.

Daardoor ontstond chaos bij Justitie. Aanvankelijk was niet eens duidelijk hoe en of een politicus of bewindspersoon vervolgd zou kunnen worden voor het lekken van staatsgeheime informatie. Daar moest het wetenschappelijk bureau van het OM onderzoek naar doen. Daarnaast werd er bij justitie ruim de tijd genomen voor het onderzoek.

Het onderzoek, dat door het Openbaar Ministerie de naam ‘Veldbies’ kreeg, leidde uiteindelijk tot niets. Dat kwam mogelijk dus door de lange vertraging. De Tweede Kamer die de kwestie daarna zelf onderzocht kwam er ook niet uit. Bij vragen van de Telegraaf, die het onderzoek naar deze kwestie onthulde, werd eind 2015 informatie onthouden en de krant werd verkeerd voorgelicht, blijkt eveneens uit de stukken.

Lees ook

Hans Wiegel – De ontkenner is een jokkebrok en nog meer een lafaard

TPO/ANP