Politiek Buitenland

Trump vindt iets van EU, EU in paniek, roept op tot ‘eenheid’, zelfvertrouwen EU kennelijk 0,0

16-01-2017 17:30

De Europese landen roepen elkaar op het hoofd koel te houden en zich als een eenheid op te stellen. Zij reageren hiermee op de uitspraken die de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump deed over de NAVO en de Europese Unie. Volgens Trump is het militaire bondgenootschap achterhaald en hij zei te verwachten dat na Groot-Brittanniƫ meer lidstaten uit de EU zullen stappen.

De NAVO is bezorgd over de uitspraak van Trump, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier maandag in Brussel na een gesprek met NAVO-chef Jens Stoltenberg. De aankomende president zei in een interview met Europese kranten dat de NAVO verouderd is omdat de alliantie geen bescherming biedt tegen terroristische aanvallen. Het vraaggesprek heeft in Brussel voor “verwondering en opwinding” gezorgd, aldus Steinmeier.

Trump zei ook dat het vluchtelingenbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel “rampzalig” is. Volgens hem is het niet ondenkbaar dat behalve het Verenigd Koninkrijk ook andere landen de Europese Unie de rug toekeren.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn bijeen in Brussel, vooral om te praten over het Midden-Oosten. De meesten zeiden de eerste contacten met de nieuwe Amerikaanse regering af te willen wachten. “De beste manier om Europa te verdedigen is om verenigd te blijven”, was de reactie van de Franse minister Jean-Marc Ayrault.

Ook vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans reageerde op uitspraken van Trump dat het hem weinig uitmaakt of de EU verenigd of verdeeld is. “Ik ben er zeker van dat vroeger of later iedereen in Washington zal begrijpen dat het in het strategische belang van de VS is om een succesvolle EU als partner te hebben”, zei de Nederlander in een gesprek met CNN.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat het lot van Europa in handen van de Europeanen ligt. Merkel weigerde verder in te gaan op vragen over de interviews die Trump gaf aan Bild en The Times. Ze wil wachten tot na de beƫdiging van Trump vrijdag.

Anp