Politiek

60 procent kiezers wil geen premier Wilders

16-01-2017 18:13

Wilders als premier van Nederland, als die partij de verkiezingen wint, gaat zes op de tien (60%) van alle kiezers te ver. Een derde (33%) zou hier wel voorstander van zijn. Dit blijkt uit een peiling van EenVandaag onder 15.000 mensen.

Premier Rutte zei afgelopen weekend dat ‘de kans nul is’ dat er na de verkiezingen een kabinet komt met de VVD en de PVV. De helft van alle kiezers (51%) doet dit af als verkiezingsretoriek en gelooft niet dat Rutte zich aan die belofte zal houden,

Deelnemers geven aan dat Rutte al veel beloftes niet nagekomen is, waarbij ze onder andere de 1.000 euro aanhalen en zijn opmerking over ‘geen geld naar de Grieken’. Daarnaast denken ze dat als de PVV echt de grootste wordt, ook de VVD dan niet om de partij van Wilders heen kan.

Niet met PVV

Vrijwel alle partijen hebben inmiddels duidelijk gemaakt dat ze na de verkiezingen niet willen regeren met de PVV. De meeste kiezers vinden dit acceptabel. Alleen een flink deel van de mensen die nu op het CDA (38 procent) of de VVD (35 procent) zouden stemmen vinden het onacceptabel dat hun eigen partij de PVV bij voorbaat uitsluit. Een vierde (24 procent) van de huidige CDA-kiezers zou een regering met de PVV ook acceptabel vinden.