Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: GroenLinks stijgt naar 16 zetels

15-01-2017 09:49

Ook deze week zien we een aantal -kleine- bewegingen. De PVV daalt er 1, alsmede 50PLUS en de Partij voor de Dieren. GroenLinks stijgt er 2 en het CDA stijgt er 1. Nog steeds is het een soort stilte voor de storm. Belangrijk is om te weten dat deze uitslag is gebaseerd op de afgenomen vragenlijsten op zaterdag, nadat Jesse Klaver aangegeven had op te gaan voor het premierschap. In dit verslag treft u een uitgebreide analyse over de wijze waarop de – belangrijke- beslissing genomen zal worden, wie er meedoen aan het RTL-debat. Er zijn vragen gesteld over de kandidatuur van Klaver als premier. En er wordt dieper ingegaan op de positie van de PvdA en Asscher

peiling-2017-01-15

GroenLinks stijgt er 2 (naar 16), het CDA 1 (ook naar 16). PVV, 50PLUS en Partij voor de Dieren dalen er 1.

Deelname in debat kan extra wind in de zeilen geven

Jesse Klaver heeft vrijdagavond zich expliciet kandidaat gesteld als premier. Dat zou wel eens een bijzondere dynamiek kunnen geven aan de campagne en de verkiezingen. Zeker als hij zich wel kwalificeert als deelnemer aan het RTL debat.

Ongeveer een kwart van de kiezers (26 procdent) vindt hem geschikt als premier. Van de GroenLinks kiezer is dat 77 procent en van de potentiƫle GroenLinks kiezers is dat 66 procent. (pdf) Dus zijn eigen (potentiƫle) electoraat vindt het geen slecht idee. Het is goed te beseffen dat op dit moment ruim een kwart van de Nederlanders GroenLinks aangeeft te stemmen of die partij een kans te geven. Onder de jonge kiezers vindt ruim een derde hem geschikt als premier.

Het is vanzelfsprekend nog volledig onduidelijk hoe de debatten en de campagne zal verlopen, maar als Jesse Klaver echt de wind in de rug krijgt, dan krijgt deze verkiezing een totaal ander momentum dan nu gedacht wordt. (Bedenk dat zoiets in ieder geval ook in 2003 met Wouter Bos is gebeurd en in 2012 met Diederik Samsom). Het grote verschil met toen was dat in die jaren er een grote partij was aan de rechterkant (CDA en daarna VVD), en nu zijn het er twee (PVV en VVD).

Het zal duidelijk zijn dat de al dan niet deelname van Jesse Klaver aan het RTL-debat voor hem en de hele verkiezing wel eens cruciaal kan worden.