Buitenland

Duitsland dreigt stoppen ontwikkelingshulp als landen afgewezen asielzoekers niet terugnemen

09-01-2017 12:59

Na de islamitische terreuraanslag op de Berlijnse kerstmarkt, waarbij de uitgewezen Tunesiër Anis Amri 12 mensen doodreed met een truck, is Duitsland de weigerachtige houding van landen van herkomst zat. Amri was uitgewezen naar zijn thuisland, maar Tunesië weigerde hem terug te nemen.

Tegen Der Spiegel zei vice-Kanselier Sigmar Gabriel dat landen die uitgewezen asielzoekers niet of onnodig traag terugnemen, niet hoeven rekenen op Duitse ontwikkelingshulp.

Thomas de Maiziere, minister van Binnenlandse zaken, steunt dit idee. Ook Heiko Maas, minister van Justitie, slaat ferme taal uit: “Ik zal heel concrete voorstellen doen om de mogelijkheid tot detentie van mogelijk gevaarlijke mensen uit te breiden tot aan hun uitzetting.”

Maas en De Maiziere bespreken deze voorstellen dinsdag.

Ook Nederland heeft problemen met kansloze asielzoekers die een ware misdaadplaag vormen rond onder andere Weert en Groningen. Deze Noord-Afrikanen maken geen kans op asiel maar kunnen ook niet terug naar hun land van herkomst. Minister Bert Koenders (PvdA) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) reizen naar Marokko om de terugkeer van deze asielzoekers makkelijker te laten verlopen. Vooralsnog hebben zij niet gedreigd met financiële consequenties als Marokko niet meewerkt.