Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Eerste virtuele zetel voor Forum voor Democratie

08-01-2017 09:46

Ten aanzien van drie weken geleden zien we dat de PVV voor het eerst in twee maanden iets daalt. De partij gaat van 36 naar 35 zetels. Met name zien we kiezers gaan naar Forum voor Democratie, waardoor deze partij op 1 zetel komt. DENK komt deze week op 2 zetels, en het CDA staat op 15 zetels. De ervaring leert dat het eerste echte debat van de verkiezingen tot richtinggevende electorale bewegingen leidt naar de uiteindelijke uitslag.

Het eerste debat is over 6 weken en zal slechts deelnemers hebben van 4 partijen. Het zal spannend (en wellicht bepalend voor het vervolg) worden, welke partijen het zal betreffen.

peiling-2017-01-08

Beoordeling Lijsttrekkers

Aan de ondervraagden zijn een serie beschrijvingen voorgelegd, die men kon koppelen aan de lijsttrekkers van de 8 partijen, die het hoogst staan in onze peiling. Het is interessant om die scores te bekijken in relatie tot de partij waar men nu van zegt om op te stemmen. Kort voor de verkiezingen zullen we deze vragen herhalen om te zien of de campagne tot veranderingen heeft geleid in die scores.

Allereerst de scores van de eigen kiezers. Dat zijn degenen die nu zeggen de partij te stemmen van die lijsttrekker. Het laat ook zien dat iedere lijsttrekker weer zijn eigen sterke en -relatief- zwakke punten heeft volgens de eigen kiezers.

In groen staan de hoogste scores. (Als het verschil 5% of minder is met de hoogste score wordt deze ook in groen aangegeven). Als de hoogste score lager dan 25% is wordt deze niet in groen aangegeven. De scores van Mark Rutte en Jesse Klaver springen eruit bij hun eigen aanhang.

Het profiel per lijsttrekker onder de eigen kiezers vertoont interessante verschillen. (pdf) Vervolgens de scores van de lijsttrekkers over alle kiezers gezamenlijk. Ook bij deze cijfers zien we forse verschillen tussen de profielen van de lijsttrekkers.

peiling-voorzitters