Politiek

Duits OM: Kerstmarktterrorist Anis Amri was ook in Amsterdam

04-01-2017 17:50

Anis Amri is twee weken geleden ook in Amsterdam door camera’s vastgelegd. Dat heeft een woordvoerster van het Duitse Openbaar Ministerie woensdag gezegd.

De dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn is volgens haar op woensdag 21 december om 11.30 uur in Nijmegen gezien en daarna om 13.30 uur in Amsterdam. Op stations in beide steden is hij gefilmd, aldus de Duitse autoriteiten die zich zeggen te baseren op de Nederlandse autoriteiten. Waar Amri op dinsdag 20 december, de dag na de aanslag, is geweest is nog niet duidelijk. Vanuit Nederland is de Tunesiër door naar Frankrijk gereisd en uiteindelijk naar Italië waar hij op 23 december werd doodgeschoten.

Update 18.12 – Nederlands OM: Amri reisde van Nijmegen via Amsterdam naar België

Dat wordt woensdagavond gemeld in een communiqué van het Nederlands Openbaar Ministerie.

Vorige week woensdag meldden buitenlandse media als eerste dat Amri in Nederland was geweest. Het Nederlandse OM bevestigde daarna dat hij in Nijmegen was gefilmd. Of hij ook in Amsterdam was geweest, zoals Franse media meldden, bleef onduidelijk.

Justitieminister Ard Van der Steur kreeg kritiek van D66 omdat berichtgeving over buitenlandse terreurverdachten die zich in Nederland hebben opgehouden steevast als eerste via buitenlandse media verloopt. “Mensen zijn in deze tijden van terreur al ongerust, dan zou het helpen als we zulke berichten niet steeds paniekerig uit buitenlandse media moeten vernemen”, zei D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Van der Steur liet later weten dat hij een dag voor het nieuws was ingelicht dat Amri in Nijmegen was geweest. Het OM wist echter al een aantal dagen eerder dat Amri een Nederlandse simkaart in zijn bezit had gehad.

ANP