Politiek

Sylvana Simons: ‘DENK vooral bezig met het vieren van de media-aandacht’

24-12-2016 09:37

Sylvana Simons is opgestapt bij DENK, dat bleek afgelopen nacht uit interviews die ze had gegeven aan de NOS en de Volkskrant, ze begint nu haar eigen partij om mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Daartoe is door twee gemachtigden al een partij geregistreerd bij de kiesraad. Campagnestrateeg
Ian van der Kooye, het brein achter de campagne van DENK stapt met haar mee over naar de nieuwe partij, die ‘Artikel 1’ gaat heten. Social Media accounts en een logo voor de nieuwe partij zijn al klaar. Voor de zeer plotselinge onthulling zegt ze haar redenen te hebben.

“Denk is in staat om de media te bespelen en daarom is het veiliger om eerst zelf mijn verhaal te doen”, zo vertelt Simons aan de NOS. Ze verwacht niet dat de partij blij zal zijn met het nieuws, die nog van niets wisten, maar Simons wilde het nieuws op deze manier naar buiten brengen. “Anders zou het door Denk gemanipuleerd of geframed kunnen worden”.

DENK is vooral bezig met het vieren van de media-aandacht

Simons werd bedreigd, na haar uitlatingen in de media, maar voelde zich juist in die tijd niet geborgen bij de partij. Die namen wel contact op met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), maar voor dat die maatregelen werden genomen werd het Simons naar eigen zeggen al duidelijk “dat Denk vooral bezig was met het vieren van de media-aandacht, en niet met mijn welzijn”.

‘Bestrijden van racisme en ongelijkwaardigheid en het zoeken naar verbinding niet in goede handen bij Denk’

In het volledige interview met de Volkskrant vertelt ze verder dat waarden die zij belangrijk vond niet goed bij DENK uit de verf kwamen. Het “bestrijden van racisme en ongelijkwaardigheid en het zoeken naar verbinding” is in de ogen van Sylvana Simons niet in goede handen bij de partij van Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk.

Als voorbeeld van de ongelijkheid waar ze tegen wil strijden haalt Simons de postbezorger aan die onlangs werd ontslagen na een racistische opmerking op Facebook. Zo’n ontslag vindt Simons onrechtvaardig “terwijl mensen als Johan Derksen en Giel Beelen beloond worden met zendtijd als zij racistische grapjes maken”. Ze wil met Artikel 1 dan óók opkomen voor bijvoorbeeld “witte mannen die óók gemarginaliseerd worden door het huidige beleid”, zo zegt ze tegenover de Volkskrant.

De mogelijke kiezers van Artikel 1 en DENK

DENK houdt in de opstelling ook rekening met de ‘conservatieve achterban’, zo denkt Simons. Haar strijd voor voor vrouwen- en lhbt-rechten kwam daardoor niet goed naar voren.

Artikel 1 moet een diverse lijst krijgen, met “mensen van kleur, lhbt’s, vrouwen en witte Nederlanders”. De Volkskrant tekende in een analyse van DENK gisternacht op dat die partij niet erg in trek bleek te zijn bij Surinamers en Antillianen, ondanks een ‘Sylvana effect’. Naar verwachting zullen vooral Turken op die partij stemmen.

Onder de Surinaams-Nederlandse kiezers zijn op dit moment de PvdA en PVV het populairst, de Antilliaanse Nederlanders kiesgerechtigden kiezen vooral PVV met daarna D66 en PvdA.